El Pacte de Ciutat per la Salut de Reus ja és realitat

Política
Tipografia

 Un total de 27 entitats cíviques, a banda d'alguns grups municipals, s'han adherit al manifest

Aquest dimecres 15 de febrer a l'Auditori de l'Hospital Sant Joan de Reus s'ha signat el Pacte de Ciutat per la Salut, amb el principal objectiu de crear consens polític a l'àmbit sociosanitari de Reus. A més, la signatura ha posat en relleu la importància de consolidar un model propi de sanitat pública, fent especial referència a la proximitat i qualitat d'aquesta en el territori. La majoria, tots menys un, dels grups polítics que estan representats a l'Ajuntament de Reus han signat el document.

El pacte ha estat subscrit pels grups municipals que integren el govern de Reus (PdCat- CiU, ERC i ARA Reus) així com per tres grups municipals de l'oposició (C's, PSC i PP). FIns ara, s'han adherit al pacte 27 d'entitats cíviques, socials i empresarials que contribueixen a l'impuls d'un model d'èxit que ha de bastir el futur marc sanitari.

Aquest acte simbòlic per assegurar el consens polític ha servit per demostrar la importància de l'àmbit de la Salut a la ciutat de Reus. Aquesta té un model de gestió sanitària pública referent per a un ampli territori de la Catalunya Sud.

El document es proposa recuperar el consens polític en l'àmbit sanitari, per tal de crear un espai de treball i diàleg que puguin permetre establit les línies d'actuació. A banda, també es vol posicionar a l'Hospital Universitari del Sant Joan de Reus com un hospital de referència i qualitat assistencial en l'àmbit de la salut a escala de la província de Tarragona, compartint aquest espai de referència amb altres centres sociosanitaris com ara l'Hospital Joan XXIII de Tarragona. Paral·lelament vol recuperar la confiança de la ciutadania i posar en valor el fet identitari i la singularitat del Sant Joan de Reus com una peça clau dintre del creixement socioeconòmic de la ciutat.

Carles Pellicer, alcalde de Reus, ha afirmat: "El Pacte de Ciutat per la Salut respon a la necessitat del consens per definir una direcció política compartida entre tots els grups —amb la complicitat de les entitats i les institucions ciutadanes—, que ens permeti preservar el prestigi de l'Hospital i dels seus professionals que dia a dia demostren el seu compromís amb els usuaris".

La regidora de Salut i portaveu del grup municipal d'ERC, Noemí Llauradó, ha explicat que aquest pacte és la defensa d'un "model de sanitat pública" per atendre a les necessitats de la població, com ara la reducció de les llistes d'espera o el col·lapse que s'ha patit, en alguns casos, a la zona d'urgències de l'Hospital.

Entitats cíviques adherides
Un total de 27 entitats cíviques, socials i empresarials s'han adherit fins ara al pacte, un document permanentment obert a la incorporació de noves adhesions. Les entitats adherides actualment són:

Fundació Lliga per a la Investigació i Prevenció del Càncer, Centre Tecnològic de Catalunya- Eurecat, Universitat Rovira i Virgili, Universitat Rovira i Virgili-Facultat De Medicina, Agència de Salut Pública de Catalunya, ABS Reus V, Comité Empresa Sagessa, UGT - Sindicat territorial d'empleats i empleades de serveis públics de les comarques de Tarragona, Col•legi d'infermeres i infermers de Tarragona, Associació Al•Anon, Associació Mareus, Càritas Interparroquial de Reus, AEC Gris - Associació Grup De Reinserció I Inserció Social, Club Natació Reus Ploms, Reus Deportiu, Associació Esportiva Pare Manyanet, Club Tennis Taula Ganxets, Escola de Taekwondo Laissa, Federació d'Associacions de Veïns de Reus, Cambra de Comerç de Reus, Centre de Lectura, Institut Pere Mata, Associació Síndrome de Down, Club esportiu Alba, Club de Tennis Monterols, Club Esportiu Santes Creus, Fundació Intermedia.

L'oposició demana més concreció

Tot i que els grups municipals que conformen el pacte de Govern de Reus (PdeCat, ERC-Avancem i Ara Reus) han donat el seu suport des d'un bon principi, en aquesta ocasió part del protagonisme ha passat als grups pertanyents de l'oposició. Entre aquests destaquen les intervencions que han fet Sebastià Domènech, portaveu del grup municipal PPC , i Juan Carlos Sánchez, portaveu del grup municipal de C's.

En aquest sentit el primer a intervenir ha sigut Domènech qui ha explicat: "El grup municipal del PPC signa el Pacte de Salut per vetllar pel compliment dels acords de les mocions que es van presentar al ple monogràfic de salut". A banda, des del grup popular s'ha demanat que no s'"oblidi" la greu situació en la qual es troba l'Hospital Sant Joan.

Seguidament, Sánchez ha afirmat: "Ens hem adherit al pacte perquè recull les aportacions que va fer Ciutadans en el sentit d'aportar més concreció als acords, fixar actuacions concretes i posar una data per a la seva realització". A més, el portaveu ha fet explícit el compromís de "vetllar" perquè el pacte no es quedi en una "declaració de bones intencions". Finalment ha recordat que l'Hospital Sant Joan de Reus genera un "dèficit mensual d'uns 500.000 euros, és a dir, uns 6 milions d'euros a l'any" i ha demanat que es solucioni aquesta situació.

Finalment, per acabar el torn dels grups de l'oposició que s'han adherit al manifest ha parlat el portaveu del PSC, Andreu Martín, qui ha afegit: "El document permetrà fer front d'una manera ordenada i consensuada als reptes que té la ciutat en matèria sanitària i de salut pública. L'acte de signatura del pacte és una escenificació del consens necessari per preservar tot el que significa l'hospital i defineix un full de ruta per rellançar-lo i explotar les seves potencialitats".

Una de les posicions més crítiques han vingut des de la candidatura de la CUP, la qual ni tan sols ha firmat el pacte. L'agrupació cupaire ha realitzat una roda de premsa al passadís de l' Hospital Sant Joan, en la qual ha explicat que el pacte signat aquest dimecres és "paper mullat" i que lamenten que s'hagi fet cas omís a les alternatives plantejades per la CUP durant ple de la Salut el passat mes de novembre.

Major cohesió a nivell de la demarcació de Tarragona
Un dels reptes que planteja el pacte és la seva implicació dintre del territori. Des d'aquí es proposen formules per treballar conjuntament amb la visió metropolitana donant especial èmfasi als dos hospitals universitaris, l'Hospital Universitari Joan XXIII i l'Hospital Universitari Sant Joan. Aquest treball conjunt ha de ser en condicions d'igualtat i de coordinació.

L'existència de dues regions sanitàries a la demarcació de Tarragona i Terres de l'Ebre ha de ser una oportunitat per a donar veu i respectar les voluntats i autonomies dels centres, sobretot en aquells casos on s'ha adquirit suficient personalitat pròpia, mantenint relacions de col•laboració mèdica, assistencial i de gestió o, bé, establint-ne de noves.

 

publicitat
publicitat

El temps (Interior)

Reus Spain Ennuvolat, 20 °C
Current Conditions
Dia: 6:26 m   |   Nit: 9:20 t
72%     11.3 km/h     33.728 bar
Predicció
DIL Mín.: 16 °C Màx.: 27 °C
DIM Mín.: 17 °C Màx.: 24 °C
DIC Mín.: 17 °C Màx.: 24 °C
DIJ Mín.: 16 °C Màx.: 25 °C
DIV Mín.: 16 °C Màx.: 25 °C
DIS Mín.: 17 °C Màx.: 26 °C
DIU Mín.: 18 °C Màx.: 24 °C
DIL Mín.: 16 °C Màx.: 27 °C
DIM Mín.: 16 °C Màx.: 27 °C
DIC Mín.: 19 °C Màx.: 28 °C
publicitat