Tere Sierra: "Protegim els animals!"

Opinió
Tipografia

 

Reus no disposa d’una ordenança específica sobre Protecció animal. Com a ciutat, som a la cua pel que es refereix al respecte dels drets dels animals. Si bé Catalunya és considerada la comunitat més respectuosa amb la raça animal i la que més lluita per la defensa dels seus drets, l’Ajuntament de Reus disposa d’una ordenança que, lluny de protegir, especifica en l’article 13, que “els gossos vagabunds i els que circulin sense collar amb la xapa numerada de matrícula seran recollits i mantinguts durant 7 dies, passats els quals sense haver estat retirats pel seu propietari, es procedirà al seu sacrifici eutanàsic”. 

En el mateix article, indica que “els gossos amb xapa numerada de matrícula que vagin sols, siguin recollits i un cop comunicat al propietari, passats 10 dies des de la comunicació, es procedirà al seu sacrifici...”.

No han sentit a parlar mai de la paraula adopció? Apadrinament? Esterilització? Acolliment? Humanitat? L’any 2003 el Parlament de Catalunya va aprovar per unanimitat una llei de protecció dels animals que prohibeix expressament el sacrifici de gossos i gats en les instal·lacions per al manteniment dels animals de companyia. Reus no actualitza la seva ordenança des de l’any 1998. 

És vergonyós. La ciutat compta amb diverses colònies de gats, que gràcies al treball de voluntaris i d’entitats com el Refugi Baix Camp, són alimentades, desparasitades i esterilitzades. Una gran feina per la qual només hi ha pressupost municipal per a l’esterilització (diners que es destinen a pagar als veterinaris/es que també participen en la campanya ajustant el cost de les operacions). 

El consistori destina 9.000 euros anuals a esterilitzar gats, davant dels prop de 55.000 que es gasta per matar coloms. La política de control de coloms, un altre nyap del qual podem estar avergonyits. 

Està demostrat, per entitats com Libera, organització per a la defensa dels drets dels animals, que el seu Projecte de Control Ètic de la sobrepoblació de coloms és efectiu i que s’està utilitzant amb èxit en ciutats com Barcelona, amb una reducció de la seva població de fins a un 65%. 

No cal matar-los ni utilitzar molestes sirenes, ja que es poden controlar i, a més reduir la despesa que representa aquest problema. Cada any a Reus es capturen uns 10.000 ocells, la majoria coloms. És per tot aquest lamentable panorama que l’associació Libera va convocar els candidats de tots els grups polítics per participar en un debat sobre polítiques públiques de protecció animal. 

Un acte que també va servir per donar a conèixer les denúncies per maltractament, desatenció i extermini contra l'empresa responsable de la recollida d’animals a Reus, l'Última Llar i exigir la reconversió de les parades que venen animals vius als mercats i fires. 

No hi van assistir ni CiU, que governa a la ciutat, ni Ara Reus ni la Cup, forces polítiques amb veu i vot en les decisions que es prenen a l’Ajuntament. DenouReus hi va participar com a plataforma ciutadana, lluny dels mecanismes polítics d’un sistema que no reconeix el ciutadà com a part activa del seu futur. 

DenouReus aposta per l'ordenança de protecció dels animals com una eina tan útil que permeti un desplegament ampli de la paraula protecció, amb fets, per donar la visibilitat i el suport al treball de les persones i les entitats que ja s’hi han posat a la feina des de fa anys sense rebre ni les gràcies. 

A DenouReus lluitarem per tenir una ciutat símbol de modernitat, de convivència, d’espais per a persones i animals compartits i nets, és clar. Perquè la gent de Reus aposta per la vida!.

Tere Sierra
Nº 9 a la candidatura de la plataforma ciutadana denouReus

 

publicitat
publicitat

El temps (Interior)

Reus Spain Ennuvolat, 20 °C
Current Conditions
Dia: 6:26 m   |   Nit: 9:20 t
72%     11.3 km/h     33.728 bar
Predicció
DIL Mín.: 16 °C Màx.: 27 °C
DIM Mín.: 17 °C Màx.: 24 °C
DIC Mín.: 17 °C Màx.: 24 °C
DIJ Mín.: 16 °C Màx.: 25 °C
DIV Mín.: 16 °C Màx.: 25 °C
DIS Mín.: 17 °C Màx.: 26 °C
DIU Mín.: 18 °C Màx.: 24 °C
DIL Mín.: 16 °C Màx.: 27 °C
DIM Mín.: 16 °C Màx.: 27 °C
DIC Mín.: 19 °C Màx.: 28 °C
publicitat