Pere Bosch: "Els problemes mai s’acaben però les solucions tampoc"

Opinió
Tipografia

 

L’important no és com són les teves preocupacions, sinó quant de temps les mantens. Això és el que pretén demostrar la metàfora del vas amb aigua que a continuació comparteixo amb tu:

En una sessió amb un grup de persones, una psicòloga en un moment donat va aixecar un got d’aigua.

Quan tots esperaven sentir la pregunta: “Està el got mig ple o mig buit?”, Ella en lloc d’això va preguntar:

-Quan pesa aquest got?

Les respostes dels components del grup van variar entre 200 i 250 grams.

Però la psicòloga va respondre:

- El pes absolut no és important, sinó el percebut, perquè dependrà de quant temps sostinc el got: Si ho sostinc durant 1 minut, no és problema. Si ho sostinc 1 hora, em farà mal el braç. Si ho sostinc a 1 dia, el meu braç s’adormirà i paralitzarà.

El got no canvia, però com més temps el subjecte, més pesat i més difícil de suportar es torna.

Després va continuar dient:

- Les preocupacions són com el got d’aigua. Si penses en elles una estona, no passa res. Si penses en elles una mica més comencen a fer mal i si penses en elles tot el dia, acabes sentint-te paralitzat i incapaç de fer res.

Recorda’t de deixar anar el got!

Aquesta metàfora em sembla una molt bona invitació per reflexionar sobre el paper que ens produeixen les preocupacions. De vegades les preocupacions s’enquisten en els nostres pensaments, quan alguna cosa ens preocupa tendim a centrar gairebé exclusivament en el nostre pensament i en donar-li una i mil voltes sense arribar a trobar una solució. Aquests pensaments repetits constantment van creant patrons mentals que després regeixen la forma en què vius la teva vida. Per això és tan important aturar-nos i començar a analitzar de quina manera ens parlem o descrivim els fets per poder, d’aquesta manera, canviar aquestes creences o pensaments negatius. 

Una cosa és certa, els entrebancs i les preocupacions que ens generen diferents situacions, formen part del nostre camí vital. Alguns d’ells es podran evitar, altres no, però sempre podrem decidir com fem servir les situacions difícils. 

Estarem d’acord que omplir el nostre cap de preocupacions durant molt de temps ens esgota emocionalment, preocupar-nos en excés i ancorar-nos en pensar en els problemes una vegada i una altra també ens esgota, ens absorbeix les energies i ens treu forces per actuar, i per mobilitzar-nos a trobar solucions. I està bé ser conscient dels possibles entrebancs i tenir present les dificultats i els riscos, les preocupacions són una resposta normal en moltes circumstàncies de la vida. És comprensible que ens preocupem, però no mantenir-les indefinidament, si no per buscar solucions i pautes que ens ajudin a superar-los. Hem de sostenir el got d’aigua el temps just com per analitzar si allò que en preocupa és prou important, o té tanta transcendència com per sostenir tant de temps en el pensament.

En realitat, les nostres “preocupacions” tenen una funció adaptativa: per anticipar-nos a les conseqüències, per estar preparats. No obstant trobem que algunes persones es preocupen en excés. Les seves preocupacions han perdut la seva funció adaptativa, perquè es mantenen excessivament en el temps, perquè són desproporcionades, etc. En aquests casos, poden ser una gran font d’estrès i ansietat i produir un deteriorament significatiu en la vida de les persones. Cal entrenar-se i ser conscient de si és excessiu el grau de preocupacions i per això cal entrenar la ment, que com qualsevol altre múscul, respon a la nostra voluntat i l’entrenament que nosaltres vulguem donar-li. Si l’acostumem a deixar de banda allò que no ens aporta res, a frenar els pensaments en bucle, etc. podrem portar una vida més feliç i més lliure d’estrès, ja que sovint és el nostre propi pensament el que ens porta a la deriva.

“Els problemes mai s’acaben però les solucions tampoc”.                              

Pere Bosch 
Coach de Vida

publicitat
publicitat

El temps (Interior)

Reus Spain Solejat, 16 °C
Current Conditions
Dia: 6:29 m   |   Nit: 9:16 t
69%     11.3 km/h     33.796 bar
Predicció
DIC Mín.: 16 °C Màx.: 28 °C
DIJ Mín.: 17 °C Màx.: 26 °C
DIV Mín.: 17 °C Màx.: 26 °C
DIS Mín.: 16 °C Màx.: 25 °C
DIU Mín.: 17 °C Màx.: 24 °C
DIL Mín.: 18 °C Màx.: 23 °C
DIM Mín.: 17 °C Màx.: 23 °C
DIC Mín.: 16 °C Màx.: 23 °C
DIJ Mín.: 16 °C Màx.: 24 °C
DIV Mín.: 16 °C Màx.: 27 °C
publicitat