Pere Bosch: “La importància de la nostra autoimatge”

Opinió
Tipografia

Les creences que tenim sobre nosaltres mateixos, aquelles qualitats, capacitats, maneres de sentir o de pensar que ens atribuïm, conformen la nostra “autoimatge”. Ens sentim llestos o ximples, capaços o incapaços, ens agradem o no, etc. Aquestes autovaloracions són molt importants, atès que en depenen en gran part la realització del nostre potencial personal i els nostres èxits a la vida. A això anomenem “l’autoestima”, que definiríem com: la valoració que fem de nosaltres mateixos, sobre la base de les sensacions i experiències que hem anat incorporant al llarg de la vida.

La manera de com es desenvolupa el concepte de l’autoestima és a poc a poc, al llarg de la vida, cada etapa aporta en major o menor grau, experiències i sentiments, que donaran com a resultat una sensació general de vàlua o incapacitat. Però és durant la infantesa on tindrem per part de les persones que ens envolten els primers “inputs” que ens ajudaran o no a tenir una bona autoimatge. Però especialment durant l’adolescència és on es produeixen les fases més crítiques en el desenvolupament de l’autoestima, ja que en aquesta etapa es necessita forjar una identitat ferma i conèixer a fons les possibilitats com a individu; amb suport per part d’altres. Si durant la infància hem desenvolupat una forta autoestima, serà relativament fàcil superar la crisi de l’adolescència i assolir la maduresa. Si ens sentim poc valuosos, correm el perill de cercar la seguretat que ens falta per camins complicats i sovint destructius.

Les persones amb baixa autoestima s’anticipen a resultats negatius, proposen objectius no realistes, estableixen relacions competitives, tendeixen a comparar-se amb els altres tot el temps, acusen els altres del que li passa, no diuen el que senten, fan que els altres se sentin culpables, el seu llenguatge i manera d’actuar és pessimista. Un altre indicador de baixa autoestima (encara que sembli el contrari) és l’egocentrisme: aquestes persones es compensen emocionalment, mostrant-orgulloses i superbes. S’escolten poc, neguen les seves pròpies necessitats, no demanen ajuda, però són els primers a oferir-la, i es veuen legitimats per tenir la veritat absoluta i donar consells sense que se’ls demanin. I per tant projecten una imatge de seguretat. També tenen una visió molt distorsionada del que són realment; al mateix temps, que mantenen unes exigències extraordinàriament perfeccionistes sobre el que haurien de ser o aconseguir.

Al contrari les persones amb autoestima alta, o millor dit sana, es pot resumir que, són persones que senten pau interior i s’expressen d’acord amb aquesta emoció, són capaços d’establir metes professionals, personals i assolir-les, manté relacions harmonioses i equilibrades, desenvolupa l’amistat, s’expressa creativament, accepta tots els sentiments i emocions com valuosos, és tolerant i comprensiu, parla i es comporta amb optimisme, etc.

Arribats aquí et preguntaria: com està la teva autoestima? Una bona manera de saber quin nivell d’autoestima tens és posar-te davant d’un mirall i veure què et dius a tu mateixa: si rius de tu mateix, si et dius floretes, si reconeixes que tens coses bones i dolentes com tothom, però que en general la persona que veus t’agrada. Si per al contrari no pots realitzar aquest exercici o el fas destacant característiques negatives, no ets capaç de donar cap tipus de validesa als aspectes positius de tu mateix, tens un manca d’autoestima que pot ser negatiu per al teu esdevenir diari.

Les persones som complexes i molt difícils de definir en poques paraules. Com hi ha tants matisos a tenir en compte és important no fer generalitzacions a partir d’un o dos aspectes o habilitats que tinguem, ja que el fet que no ens surti bé una cosa o no destaquem en algun aspecte no vol dir que no servim o que serem un desastre en tot el que farem.

En el proper article algunes claus per millorar i sentir una bona autoestima.

Pere Bosch 
Coach de Vida

 

publicitat
publicitat

El temps (Interior)

Reus Spain Ennuvolat, 20 °C
Current Conditions
Dia: 6:26 m   |   Nit: 9:20 t
72%     11.3 km/h     33.728 bar
Predicció
DIL Mín.: 16 °C Màx.: 27 °C
DIM Mín.: 17 °C Màx.: 24 °C
DIC Mín.: 17 °C Màx.: 24 °C
DIJ Mín.: 16 °C Màx.: 25 °C
DIV Mín.: 16 °C Màx.: 25 °C
DIS Mín.: 17 °C Màx.: 26 °C
DIU Mín.: 18 °C Màx.: 24 °C
DIL Mín.: 16 °C Màx.: 27 °C
DIM Mín.: 16 °C Màx.: 27 °C
DIC Mín.: 19 °C Màx.: 28 °C
publicitat