Pere Bosch: “Com podem millorar la nostra autoestima?"

Opinió
Tipografia

L’anterior article el què i com sobre l’autoestima, i en aquest, algunes claus per millorar la teva autoestima. Recordem que l’autoestima es defineix com el sentiment d’acceptació i estima cap a un mateix, que va unit al sentiment de competència i vàlua personal. És la valoració que fem de nosaltres mateixos sobre la base de les sensacions i experiències que hem anat incorporant al llarg de la vida i d’això depenen en gran part el desenvolupament del nostre potencial i els nostres èxits.

Combatre una autoestima baixa no és fàcil, ja que com bé he comentat al principi d’aquest article, és una cosa que anem forjant al llarg de la nostra vida. Autoestima baixa és un cúmul de pensaments negatius que hem donat com vàlids durant anys. Arriba un punt en el qual sentir-nos bé o feliços es converteix en una cosa desconeguda, i els pensaments i diàleg intern negatiu sobre nosaltres mateixos acaba sent, un costum, Treballar una bona autoestima, quan aquesta es baixa no és un camí simple, sinó tot el contrari. El realment fàcil és seguir vivint compadint-nos i sentir-nos víctimes perquè les coses no ens han anat com havíem previst o somiat: “tinc mala sort”, “sóc un desastre”, “No vull això, per... “. Encara que hi hagi persones al nostre voltant que ens diguin els meravellosos que som, si no tenim una bona base d’amor propi, tindrem una veu interna dins del nostre cap intentant convèncer-nos del contrari. En això consisteix l’autoestima baixa: en destruir-nos, criticar-nos, maltractar-nos i impedir-nos assolir la felicitat que tant ens pertany per dret de ser persones. Per això és important saber com millorar l’autoestima.

Llavors com millorar l’autoestima?

- No fassis una interpretació de la realitat exagerada: Normalment, les persones amb autoestima baixa solen avaluar de manera molt negativa els defectes propis (els dels altres gairebé no existeixen) Per aquesta raó la forma correcta és parlar i interpretar sense exageracions ni magnificacions, de allò que no ens surt bé...

- ccepta els teus errors: Tots/es cometem errors. Sense parar. Ningú és perfecte, perquè la perfecció és una mica abstracte, i qui ens digui que hem d’arribar a ser-ho té molt a aprendre. Els errors són una cosa natural i meravellós de la vida, perquè és la principal eina que tenim per aprendre. Aprenem a caminar caient, aprenem a cuinar fent moltes olles cremades, aprenem a ballar ensopegant, aprenem a estimar tenint diverses parelles, etc.

- Pràctica l’autoestima. Respectar els nostres desitjos i necessitats i buscar la manera d’expressar-los. Tractar-nos a nosaltres mateixos amb dignitat, parlat a tu mateix com tu parlaries al teu millor amic. Moltes vegades ens parlem com el nostre pitjor enemic i no parem de dir-nos totes les qualitats negatives que tenim sense deixar espai a alguna positiva. Defensar les nostres conviccions, valors i sentiments.

- La pràctica la compassió cap a un mateix: Cal comprendre els altres i a mi mateix, sense jutjar. Cal acceptar que, amb les nostres qualitats i defectes, som, abans que res, persones importants i valuoses.I per sobre de tot perdonar-nos a nosaltres mateixos i acceptar el passat com a passat, reafirmar el respecte a mi mateix en el present per poder dissenyar un futur millor.

- En les meves consultes treballo l’autoestima amb clients i sé que l’hem treballat bé quan escolto frases com “em sento bé amb mi mateix; sento que tinc el comandament de la meva vida; em sento més flexible; ara sí que gaudeixo amb les relacions; em sento amb poder i ara sé com fer perquè succeeixin coses”.

La millora de l’autoestima és treballar una de les ambicions més profundes i poderoses de qualsevol ésser humà, la capacitat d’estimar i ser estimat.

Pere Bosch 
Coach de Vida

 

publicitat
publicitat

El temps (Interior)

Reus Spain Solejat, 16 °C
Current Conditions
Dia: 6:29 m   |   Nit: 9:16 t
69%     11.3 km/h     33.796 bar
Predicció
DIC Mín.: 16 °C Màx.: 28 °C
DIJ Mín.: 17 °C Màx.: 26 °C
DIV Mín.: 17 °C Màx.: 26 °C
DIS Mín.: 16 °C Màx.: 25 °C
DIU Mín.: 17 °C Màx.: 24 °C
DIL Mín.: 18 °C Màx.: 23 °C
DIM Mín.: 17 °C Màx.: 23 °C
DIC Mín.: 16 °C Màx.: 23 °C
DIJ Mín.: 16 °C Màx.: 24 °C
DIV Mín.: 16 °C Màx.: 27 °C
publicitat