Gemi Cabré: "El català només ens té a nosaltres"

Opinió
Tipografia

En la construcció de la nova República hi conflueixen una sèrie d'objectius. Quan ho vegem amb una certa perspectiva històrica, afirmarem que no ha estat una tasca gens fàcil, però que era imprescindible per sobreviure com a poble.

És clar que un dels objectius prioritaris és gestionar els nostres recursos. En aquest tema no hi ha discussió possible. L'actual sagnia de recursos, provocada per un Estat deficientment gestionat, fa que una gran part de la població vegi amb bons ulls la possibilitat de decidir que fer amb la riquesa, més gran o més petita que com a societat estem generant. És una qüestió que pot ser assumida per ciutadans que no tenen com a prioritària la dimensió nacional.

El veritable problema és la qüestió identitària, i l'element nuclear és la llengua. Per què el Català sigui una llengua viable en el futur, tenim clar que l'ha d'acompanyar un Estat Independent que la gestioni com a idioma propi. Però serà suficient l'Estat?

Ara ha aparegut el debat sobre si el Català ha de ser llengua oficial, (i no cooficial), amb tot el que això comporta. I ara que...?, com ho gestionem...?., apartarem del procés aquells ciutadans que no senten la qüestió com a prioritària? Sembla obvi que el Català sense la potència que li pot donar el caràcter de llengua oficial i per tant, d' idioma de la República, anirà decaient progressivament.

Ens queda la independència. N'hi haurà prou? Tots els Estats del món tenen la seva llengua oficial i per ella fan tot el que poden, perquè al costat en tenen una de més potent (sigui l'anglès, l'Alemany o el francès) que pot acabar menjant-se-la. Això no costa d'entendre. És qüestió de saber-ho vendre.

Fent un ús personal de l'afirmació del nostre Lluís Companys: Hi ha moltes causes nobles al món per defensar.. el català només ens té a nosaltres.

 

Gemi Cabré
Militant d'ERC Reus i membre de la sectorial Comerç, Turisme i Consum

publicitat
publicitat

El temps (Interior)

Reus Spain Solejat, 16 °C
Current Conditions
Dia: 6:29 m   |   Nit: 9:16 t
69%     11.3 km/h     33.796 bar
Predicció
DIC Mín.: 16 °C Màx.: 28 °C
DIJ Mín.: 17 °C Màx.: 26 °C
DIV Mín.: 17 °C Màx.: 26 °C
DIS Mín.: 16 °C Màx.: 25 °C
DIU Mín.: 17 °C Màx.: 24 °C
DIL Mín.: 18 °C Màx.: 23 °C
DIM Mín.: 17 °C Màx.: 23 °C
DIC Mín.: 16 °C Màx.: 23 °C
DIJ Mín.: 16 °C Màx.: 24 °C
DIV Mín.: 16 °C Màx.: 27 °C
publicitat