Gemi Cabré: "Les dones al 2016"

Opinió
Tipografia

Han passat molts anys des que les obreres de la fàbrica de Cotton i Triangle Shirtwaist Company de Nova York es van manifestar per denunciar les pèssimes condicions laborals en què es trobaven. Malgrat tot, a dia d’avui, les seves reivindicacions, en gran part, encara no estan reconegudes ... El dia Internacional de la Dona té la seva commemoració en aquells fets.

Si heu llegit “La costurera de Dacca”, de Jaume Sanllorente , haureu constatat que no només és al tercer món, com ara a Bangladesh o la India, on la dona pateix situacions laborals molt desfavorables. Al mateix llibre ens parla d’una costurera de Manresa que compara les condicions actuals a les fàbriques del Sud-est asiàtic amb les de les tèxtils catalanes de fa 40 anys i no hi ha gaires diferències.

La lluita de la dona pel seu reconeixement laboral i social, s’emmarca en l’àmbit de la lluita social en general. És clar que la pobresa i l’explotació laboral afecta a tot el gènere humà, però la singularitat de l’explotació de les dones (laboral, sexual, etc), té una component que reclama de la societat un posicionament molt més explícit en àmbits com l’educació, ja que és en aquest terreny on la pitjor de les xacres (la violència contra les dones - L’any 2015 a Catalunya es van atendre 13.081 casos, dels quals 6 van acabar en mort.-, el masclisme i el sentiment de propietat) tenen el seu caldo de cultiu. Les mentalitats no es canvien amb lleis, és la cultura i l’educació la que ens fa més iguals.

En un dia com avui, no puc deixar de referir-me a algú que ha congraciat l’essència de la naturalesa del feminisme emmarcat en aquests valors que són la lluita de classe i la llibertat nacional, com és la poetessa Mª Mercè Marsal: "A l'atzar agraeixo tres dons: haver nascut dona, de classe baixa i nació oprimida. I el tèrbol atzur de ser tres voltes rebel".

 

Gemi Cabré
Militant d'ERC Reus

publicitat
publicitat

El temps (Interior)

Reus Spain Ennuvolat, 20 °C
Current Conditions
Dia: 6:26 m   |   Nit: 9:20 t
72%     11.3 km/h     33.728 bar
Predicció
DIL Mín.: 16 °C Màx.: 27 °C
DIM Mín.: 17 °C Màx.: 24 °C
DIC Mín.: 17 °C Màx.: 24 °C
DIJ Mín.: 16 °C Màx.: 25 °C
DIV Mín.: 16 °C Màx.: 25 °C
DIS Mín.: 17 °C Màx.: 26 °C
DIU Mín.: 18 °C Màx.: 24 °C
DIL Mín.: 16 °C Màx.: 27 °C
DIM Mín.: 16 °C Màx.: 27 °C
DIC Mín.: 19 °C Màx.: 28 °C
publicitat