Pere Bosch: "Per vèncer la por cal enfrontar-se a ella”

Opinió
Tipografia

 

Moltes vegades un dels majors obstacles a l’hora de fer un canvi important, o d’arriscar-se a fer alguna cosa diferent, és la incertesa o, en concret, la por al que pugui passar. Sovint, aquestes pors es manifesten de manera espontània, pensem quelcom que podria anar malament i, sense cap més element que la nostra pròpia imaginació, li donem caràcter de veritat. Què faries si no tinguessis por? Com seria la teva vida? A quantes coses has renunciat per por a fracassar o a ser rebutjat? Com serien les teves relacions?... Aquest tipus de preguntes ens poden situar davant la responsabilitat de la vida que hem decidit viure.

La por, com altres emocions, és una emoció adaptativa, que existeix en les nostres vides perquè és útil per a la supervivència, ens ajuda a defensar-nos dels perills externs; ens ajuda a anticipar-nos, a superar-nos i a créixer. Ara bé, aquesta emoció pot esdevenir una emoció tòxica, negativa i destructiva quan es converteix en irracional, i controla moltes de les teves decisions. Cal, a les hores, aprendre a controlar-la.

La major part del sofriment humà creat per la por és innecessari, i no real. És creat per un mateix. És a dir, són les expectatives creades, relacionades amb unes conseqüències que en la majoria dels casos no solen arribar ni a produir-se mai, causant un patiment absurd. És el que es denomina com a por irracional. O el que és el mateix, perills que no són reals, basats en estímuls no reals, encara que per qui els pateix si són viscuts com reals. Es diu que les persones tenim quatre tipus de temors:

- Al fracàs, per la preocupació de fallar als altres, o no considerar-nos prou bons en la realització d’alguna cosa.

- A la vergonya, per no semblar inútil, estúpid o simplement per no voler fer el ridícul.

- Al rebuig, com anhel de ser estimat i apreciat. D’aquí la necessitat d’agradar als altres.

- I per últim al triomf, que encara que sembli estrany, les persones en moltes ocasions no volen destacar, i prefereixen ser “com tothom”.

Un altre dels principals aliments de la por és la incertesa, hem de saber que aquesta estarà sempre (tret que tinguis una bola de vidre). Ningú té la capacitat d’anticipar-se al futur. El que sí que podem fer són estimacions de futur tenint en compte, i això és el realment important, que els imprevistos sorgiran. El futur és incert. Tractar d’anticipar-se és bo, el que no val la pena és viure amb por contínuament per un futur que certament és desconegut.

Com superar la por?
No deixis que el futur et preocupi massa, perquè no tens una bola de vidre i no saps què passarà. Per descomptat això no és gens fàcil, oi? Amb el que ens agrada anticipar les coses (i sovint amb mals resultats) i preocupar-nos, per coses que moltes vegades ni tan sols succeeixin. Centra’t en el que pots fer ara i allibera’t del futur. Potser t’ajuda la idea de saber que, passi el que passi, seràs perfectament capaç de bregar amb les conseqüències. Fins i tot en les èpoques més difícils les persones som capaços de treure el millor de nosaltres mateixos. No perdis la perspectiva. Accepta el fracàs i els errors com a part de la vida i considera’ls un pas més cap a la consecució dels teus objectius. No és tan difícil com sembla, de tot s’aprèn, encara que és quelcom molt dit, és la veritat! T’animo a què pensis quins són les teves pors i t’enfrontis a ells, sense evitar-les. Encara que no deixa de ser una ironia, cal saber que per vèncer la por cal enfrontar-se a ella.

Pere Bosch
Coach de Vida

publicitat
publicitat

El temps (Interior)

Reus Spain Solejat, 16 °C
Current Conditions
Dia: 6:29 m   |   Nit: 9:16 t
69%     11.3 km/h     33.796 bar
Predicció
DIC Mín.: 16 °C Màx.: 28 °C
DIJ Mín.: 17 °C Màx.: 26 °C
DIV Mín.: 17 °C Màx.: 26 °C
DIS Mín.: 16 °C Màx.: 25 °C
DIU Mín.: 17 °C Màx.: 24 °C
DIL Mín.: 18 °C Màx.: 23 °C
DIM Mín.: 17 °C Màx.: 23 °C
DIC Mín.: 16 °C Màx.: 23 °C
DIJ Mín.: 16 °C Màx.: 24 °C
DIV Mín.: 16 °C Màx.: 27 °C
publicitat