Pere Bosch: “El llenyataire i la destral”

Opinió
Tipografia

En molts àmbits de la vida podem tenir la sensació que ens esforcem de manera excepcional i tot i repetir el mateix procés de sempre no obtenim el resultat que desitgem. Molts cops això es deu al fet que caminem per la vida sense aturar-nos un segon a replantejar allò que fem, per què fem el que fem, i si és la millor i més adequada manera de fer-ho....

Sabem que si volem escriure amb un llapis, hem de dedicar un temps per treure-li punta, o si vols conduir un cotxe has de posar carburant... En moltes situacions de la vida has de donar també descans als teus passos per reflexionar, avaluar i comprovar de tant en tant el teu camí.

Ens enfrontem a moltes situacions i en moltes d’aquestes pren força el “Dóna’t pressa”, “Ara mateix”, “Ho necessito primer”, “No puc aturar-me” sense valorar l’esforç i el temps que es necessiten per aconseguir-ho, i sovint aquesta presa ens porta a decisions equivocades o a no obtenir grans resultats com els que ens sembla que haurien de tenir per la nostra frenètica activitat.

Un cop més ús proposo la lectura d’una fabula per reforçar l’argument i, també, perquè ens serveixi per reflexionar.

“Un llenyataire va acceptar feina per talar arbres. El primer dia l’encarregat, li va donar una destral i li va assignar una zona del bosc. L’home, entusiasmat, va començar a talar. En un sol dia va talar divuit arbres. L’encarregat el va felicitar, animat per les paraules, el llenyataire va decidir millorar el seu propi treball l’endemà. Així que es va ficar al llit d’hora. L’endemà al matí es va aixecar aviat i se’n va anar al bosc. Malgrat tota la seva dedicació no va aconseguir talar més de quinze arbres.

– Estic cansat –va pensar. I va decidir ficar-se al llit ben d’hora per recuperar forces.

A l’alba es va aixecar decidit a batre la seva marca. No obstant, aquell dia tampoc va arribar-hi. Amb el pas dels dies talava cada cop menys arbres. Preocupat pel que diria el seu encarregat, el llenyataire va explicar-li que no sabia que li estava passant, assegurant-li que s’estava esforçant fins al límit. L’encarregat a les hores li va preguntar:

–Quan vas esmolar la teva destral per última vegada?

–Esmolar? No he tingut temps per esmolar. He estat massa ocupat talant arbres”.

Com en totes les metàfores cadascú extraurà la seva reflexió i també en funció del context. Per mi ens ensenya que fent sempre el mateix, sense aturar-nos, no necessàriament ens condueix a assolir millors resultats. Caldrà de vegades “esmolar la destral”, que vol dir que cal aturar-nos en certs moments per prendre un respir, per aprendre noves maneres de fer que ens permetin tenir eficiència i qualitat en les nostres labors. És increïble que, moltes de les persones que fan sempre el mateix no aconsegueixen avançar i considerin una “pèrdua de temps” aturar-se, o agafar temps per aprendre altres recursos o noves maneres de fer... Aturar-nos quan allò que fem no ens dóna els resultats desitjats ens permet tenir una perspectiva diferent davant les dificultats, i sobretot ens permet allunyar-nos de la rutina que ens paralitza i ens deixa impotents i mancats de recursos.

Quan et trobis que no rendeixes prou, aturat, reflexiona, no repeteixis el mateix, pren el teu temps i veuràs que trobaràs respostes. Que no et passi el mateix que al llenyataire. Tu ja has fet una pausa en la teva vida per “esmolar la teva destral”?

Pere Bosch
Coach de Vida

 

publicitat
publicitat

El temps (Interior)

Reus Spain Solejat, 16 °C
Current Conditions
Dia: 6:29 m   |   Nit: 9:16 t
69%     11.3 km/h     33.796 bar
Predicció
DIC Mín.: 16 °C Màx.: 28 °C
DIJ Mín.: 17 °C Màx.: 26 °C
DIV Mín.: 17 °C Màx.: 26 °C
DIS Mín.: 16 °C Màx.: 25 °C
DIU Mín.: 17 °C Màx.: 24 °C
DIL Mín.: 18 °C Màx.: 23 °C
DIM Mín.: 17 °C Màx.: 23 °C
DIC Mín.: 16 °C Màx.: 23 °C
DIJ Mín.: 16 °C Màx.: 24 °C
DIV Mín.: 16 °C Màx.: 27 °C
publicitat