Pere Bosch: “Camins amb cor”

Opinió
Tipografia

En aquesta ocasió us apropo a un fragment del llibre “Els ensenyaments” de Don Joan Castaneda, que recull les converses amb el bruixot Yaqui Juan Matus (Don Joan), un vell indi yanqui, del desert de Sonora, a Mèxic, hereu d’una tradició mil·lenària (la dels indis tolteques).

En uns fragments del llibre fa esment a una cosa que ens és essencial a totes les persones: mantenir-nos en contacte amb la nostra essència mitjançant activitats que donin sentit a la nostra vida. Aquestes activitats, serien les que ell anomena “camins amb cor”, aquelles que afavoreixen la nostra evolució, alhora que ens permeten experimentar plenitud i benestar, tot i els inevitables entrebancs de la vida. Reprodueixo un dels passatges:

“Tots els camins són vàlids. Però has de tenir sempre present que un camí és només un camí, i si creus que no has de seguir-ho, no has de romandre-hi sota cap pretext. En la decisió de mantenir-te en ell o d’abandonar-ho, ha d’estar lliure de por i d’ambició. I per tenir aquesta claredat mental has de portar una vida disciplinada. Només llavors sabràs que qualsevol camí és només un camí, i no t’equivocaràs en deixar-ho si això és el que et diu el teu cor.

Observa cada camí detalladament i deliberadament. Fes-ho tantes vegades com sigui necessari. Llavors t’has de formular una pregunta. És una pregunta que només es planteja la gent gran. El meu mestre me la va ensenyar quan jo era molt jove i la meva sang massa vigorosa perquè la pogués entendre. Ara l’entenc. La pregunta és: Aquest camí té cor?... Si el té, el camí és bo; si no, és inútil.

Els camins no porten enlloc, però uns tenen cor i els altres no. Uns atorguen un viatge plaent, i et fas un amb ells. Els altres et confonen i t’arruïnen la vida. Uns et fan fort, els altres et debiliten.

El problema és que ningú es planteja aquesta pregunta, i quan finalment l’home s’adona que ha seguit un camí sense cor, el mateix camí està a punt de devorar-lo. En aquest punt molt pocs són capaços d’aturar-se a deliberar i abandonar-lo.

Per a mi, l’únic que val la pena és recórrer camins amb cor. Per ells viatjo, i l’únic repte és travessar-los en tota la seva longitud. Per ells viatjo i viatjo, observant, sense alè.”

Una de les idees que en sorgeix del text és que quan escollim un “camí amb cor” no significa desenvolupar una activitat excepcional (futbolista, artista...) ni es tracta de provar que ets intel·ligent o talentós, o tenir una vida d’èxit, o almenys de la manera en què moltes vegades la nostra societat el defineix. Pot ser, ens vol dir que fins i tot un treball modest i rutinari, una vida senzilla, pot ser la manera en la qual podem anant desenvolupant aquells aspectes realment importants de la nostra vida.

I crec que per sobre de tot ens vol avisar de que en algun moment és convenient aturar-nos, i qüestionar-nos si els camins pels quals estem transitant, ja siguin relacions personals, projectes professionals o personals, desitjos, ambicions...)tenen cor. A tots un dia ens pot arribar el moment de preguntar-nos si el temps i l’energia que estem destinant en els nostres “camins” té sentit o té raó de ser. De si aquests camins et permeten ser tu, o et fan ser el que altres i les circumstàncies han fet de tu. Un exercici que no és fàcil, requereix capacitat critica, honestedat, i sobretot coratge.

Què as fet que t’apropi als teus somnis?

Pere Bosch-Coach de Vida

 

publicitat
publicitat

El temps (Interior)

Reus Spain Solejat, 16 °C
Current Conditions
Dia: 6:29 m   |   Nit: 9:16 t
69%     11.3 km/h     33.796 bar
Predicció
DIC Mín.: 16 °C Màx.: 28 °C
DIJ Mín.: 17 °C Màx.: 26 °C
DIV Mín.: 17 °C Màx.: 26 °C
DIS Mín.: 16 °C Màx.: 25 °C
DIU Mín.: 17 °C Màx.: 24 °C
DIL Mín.: 18 °C Màx.: 23 °C
DIM Mín.: 17 °C Màx.: 23 °C
DIC Mín.: 16 °C Màx.: 23 °C
DIJ Mín.: 16 °C Màx.: 24 °C
DIV Mín.: 16 °C Màx.: 27 °C
publicitat