Pere Bosch: "Creus que estàs ancorat en la teva zona de confort?"

Opinió
Tipografia

En aquestes dates ens trobem sense adonar-nos immersos en la rutina, i lluny de semblar una contrarietat, per a molts pot ser tranquil·litzador moure’s en un àmbit conegut i del tot planificat, un espai on moltes coses són sabudes amb poc lloc per la sorpresa o els canvis. Els éssers humans ens sentim tranquils amb el que ens és familiar, per més avorrit, estressant, o desagradable que sigui, aquesta és l'anomenada zona de confort.

La zona de confort és un concepte molt lligat en els processos de coaching, es coneix com el conjunt de límits que, subtilment, la persona acaba per confondre amb el marc de la seva íntima existència. Implica el nostre conjunt de límits físics o psicològics. És tot allò que ens és familiar, on ens sentim segurs, protegits en l’actualitat, on ens deixem portar pel nostre pilot automàtic, és el nostre camí conegut. Tot el que està fora d'aquesta zona, ens incomoda, ens sembla difícil o ens pot generar tensió i ansietat. I això és degut a la por al desconegut. És una zona del “no canviïs” és una manera d'estar en la vida, que sembla còmoda, coneguda, a vegades molesta i limitada, però no prou per voler sortir-ne. I per tant et mantens, o el que és el mateix evites enfrontar situacions o fer alguna cosa diferent.

La zona de confort és per exemple passar cada dia a la mateixa hora pel mateix lloc, també les discussions que puguis tenir sovint amb la teva parella, el teu cap, la mala relació amb un company, un embús de trànsit puntual i recurrent… La zona de confort pot ser aquest sentiment de frustració que pots tenir quan t'aixeques cada dia per realitzar un treball que no et diu res, o un estat emocional d'apatia i abatiment que es repeteix en el temps. Romandre en la nostra zona de confort pot ser senyal de conformisme, por, falta de confiança, falta de noves aspiracions... La zona està formada per totes les creences i accions a les quals estem acostumats i que ens són familiars, són molts dels nostres hàbits i costums. Certs arguments solen ser comuns quan estem instal·lats a la zona de confort: 'aquest treball no m'agrada, però ...', 'vull aprimar, però no podré', 'aniria al gimnàs, però no tinc temps', 'm'agradaria canviar però...'

Alguns experts apunten que no és dolent romandre en la zona de confort, ja que les rutines ens permeten realitzar amb major efectivitat i menys estrès les tasques més comunes, sense repassar mentalment el seu funcionament.

El que cal cuidar és no limitar-se només a aquesta àrea, i que la zona de confort es converteixi en rutina i ens quedem immòbils.

Creus que estàs ancorat en la teva zona de confort?

En el proper article algunes claus per animar-te a explorar fora de la teva zona de confort.

Pere Bosch-Coach de Vida

publicitat
publicitat

El temps (Interior)

Reus Spain Solejat, 16 °C
Current Conditions
Dia: 6:29 m   |   Nit: 9:16 t
69%     11.3 km/h     33.796 bar
Predicció
DIC Mín.: 16 °C Màx.: 28 °C
DIJ Mín.: 17 °C Màx.: 26 °C
DIV Mín.: 17 °C Màx.: 26 °C
DIS Mín.: 16 °C Màx.: 25 °C
DIU Mín.: 17 °C Màx.: 24 °C
DIL Mín.: 18 °C Màx.: 23 °C
DIM Mín.: 17 °C Màx.: 23 °C
DIC Mín.: 16 °C Màx.: 23 °C
DIJ Mín.: 16 °C Màx.: 24 °C
DIV Mín.: 16 °C Màx.: 27 °C
publicitat