Pere Bosch: "No veiem les coses com són, sinó com som"

Opinió
Tipografia

 

“No veiem les coses com són, veiem les coses com som nosaltres” - Anaïs Nin És possible que aquesta cita et pugui semblar confosa, però aturat un moment i torna a llegir-la.

En algun moment de la vida tots hem compartit experiències amb una persona i ens ha sorprès que tingués una opinió diferent de la nostra. En aquests moments és possible que pensem allò de: “com pot no veure...?” o “si era molt bonic, i no li agrada...”

Un exemple més clar. Si posem un grup de persones davant d’un paisatge, els hi proposem un tema de debat o els portem a veure una obra de teatre, per posar un exemple, i volem saber què és el que els ha semblat allò que han vist, o que és el que els ha sorprès, segurament obtindrem respostes tan diferents com el nombre de persones que hàgim reunit. Cadascun d’ells ho haurà viscut a la seva manera, d’acord a la seva experiència, a les seves preferències, a les seves creences. Tot depèn de la manera de ser de cadascú. I això passa permanentment, davant de qualsevol fet, diàleg, interacció o vivència.

Tots tenim unes experiències, creences, expectatives i valors que fan diferent la nostra manera d’entendre i viure la vida. Per aquest motiu, és molt probable que la gran majoria estiguem convençuts que la nostra manera de veure el món i les coses són com haurien de ser. I tanmateix és possible que fem la interpretació d’uns fets comuns d’una manera diferent d’altres. Per aquest motiu, ens pot desesperar, i fins i tot incomodar, que de vegades no trobem davant d’un mateix fet respostes semblants a les nostres i que determinaran que, si penses com jo, ets “normal” o “formes part del que està bé”. Qualsevol judici de valor ja està implicant que només s’està prenent una part com l’única veritat.

És més, això que acabo d’escriure no acaba de representar tot el que vull dir. És possible que els lectors entengueu una altra cosa de la que estic intentant plasmar en aquest escrit. Per aquest motiu, cal entendre que qualsevol opinió és vàlida. D’aquí que a l’hora d’interactuar amb el nostre voltant, o de fer reflexions del viscut, tot sigui relatiu. La subjectivitat dels nostres mons i la construcció de les nostres realitats cal que les tinguem presents per tenir una comunicació fluida i no caure en el parany de ser posseïdor de la veritat. Hem de tenir en compte que és possible que la nostra experiència no tingui res a veure amb la de l’altra persona. Pot ser que ell tingui una perspectiva diferent, i pot ser per diferents motius. Recorda que no veiem les coses com són, veiem les coses com som.

Pere Bosch
Coach de vida

 

publicitat
publicitat

El temps (Interior)

Reus Spain Solejat, 16 °C
Current Conditions
Dia: 6:29 m   |   Nit: 9:16 t
69%     11.3 km/h     33.796 bar
Predicció
DIC Mín.: 16 °C Màx.: 28 °C
DIJ Mín.: 17 °C Màx.: 26 °C
DIV Mín.: 17 °C Màx.: 26 °C
DIS Mín.: 16 °C Màx.: 25 °C
DIU Mín.: 17 °C Màx.: 24 °C
DIL Mín.: 18 °C Màx.: 23 °C
DIM Mín.: 17 °C Màx.: 23 °C
DIC Mín.: 16 °C Màx.: 23 °C
DIJ Mín.: 16 °C Màx.: 24 °C
DIV Mín.: 16 °C Màx.: 27 °C
publicitat