Dr. Pujol: "És important minimitzar l’exposició solar amb mesures de fotoprotecció adequades"

Entrevistes
Tipografia

Quin és el càncer de pell més freqüent?
El carcinoma basocel·lular, un càncer no melanoma localitzat que té un alt índex de curació. Quant a lesions precanceroses, les més freqüents són les queratosis actíniques. Avui en dia es consideren ja com un càncer de pell potencial i requereixen tractament per evitar la seva transformació a carcinomes escatosos més agressius. 

Quines persones són més propenses a patir-lo?
Les persones de pell més clara (Fototips I i II) que han rebut molta exposició solar, especialment a partir dels 50 o 60 anys.

Quins són els principals factors que provoquen càncer?
L’exposició solar, el tipus de pell, i factors genètics individuals. Les persones de fototips clars, que es cremen amb facilitat, i que, a més, presenten moltes pigues o nevus incrementen el risc de patir càncer de pell.

Quines zones del cos són les més afectades?
Qualsevol zona pot patir un càncer de pell, però les més freqüents són les més exposades a la radiació solar. Així, són la cara, el coll i les mans, i en molts homes el cap.

Com es pot prevenir el càncer de pell?
És important minimitzar l’exposició solar amb mesures de fotoprotecció adequades. La protecció amb roba, com samarretes o barrets és fonamental. L’ús de fotoprotectors complementa de manera imprescindible a la roba, però s’ha d’aplicar de forma correcta.També és important la pròpia exploració de la pell, ja que qualsevol canvi pot ser un signe d’alarma. En aquest cas s’ha d’acudir a un dermatòleg, el metge especialista de la pell.

Quin tipus de producte hem d’utilitzar?
S’ha d’escollir un filtre de protecció adequat per cada tipus de pell. L’elecció del fotoprotector és complexa per la multitud de productes existents al mercat, però es pot escollir en funció d’aquests factors: fototips de pell, edat, zona de la pell on s’aplica el producte, temps d’exposició, resistència a l’aigua. Sempre utilitzàrem un índex de protecció per sobre del 15 i en fototips I i II més elevat.

Quines són les principals dificultats a l’hora d’afrontar aquesta malaltia?
El desconeixement i l’angoixa que experimenta el pacient quan escolta el diagnòstic. Sovint arriba a la consulta per lesions sense importància i, en canvi, feta l’exploració completa, detectem un càncer de pell. La gent hauria de fer-se revisions periòdiques de la seva pell amb un dermatòleg per fer un diagnòstic precoç i minimitzar els riscos.

Creu que la gent és conscient del risc que suposa exposar-nos molta estona sota el sol?
Gràcies a les campanyes informatives la gent cada vegada té més cura i consciència sobre la seva pell, però a les piscines i a la platja encara es veu gent que s’exposa al sol durant hores. La pell té memòria i és important que la gent ho sàpiga, sobretot per prevenir els excessos.

Com ha evolucionat el nombre de malalts de càncer de pell en els darrers anys?
Aproximadament la meitat de la població major de 65 anys desenvoluparà un càncer de pell en algun moment de la seva vida. Una xifra poc favorable que ve acompanyada d’una altra més esperançadora: gairebé el 90%, inclòs el melanoma, té cura si es diagnostica a temps. Per això la importància d’acudir a l’especialista davant de qualsevol lesió sospitosa.

Què es pot fer per conscienciar a la gent d’aquest risc?
Les campanyes informatives són fonamentals. La població ha de saber quins són els factors de risc per patir un càncer de pell i ha de tenir consciència de què les revisions per part d’un dermatòleg són fonamentals per identificar lesions sospitoses.

Ha avançat la investigació en aquests tipus de càncer?
Hi ha hagut molts avenços, alguns són estàndard i altres es troben en avaluació en assaigs clínics. Entre els tractaments estàndard hi ha la cirurgia, la criocirurgia, la radioteràpia, tractaments mèdics immunològics i la teràpia fotodinàmica. 

Quant al tractament de les queratosis actíniques premalignes, han aparegut tractaments mèdics revolucionaris com l’imiquimod, l’ingenol mebutate, o el diclofenac sòdic, que actuen per diferents mecanismes destruint les cèl·lules precanceroses. 

En el melanoma també han hagut grans avenços al identificar alteracions genètiques responsables. A més, s’estan desenvolupant  tractaments innovadors.

 

publicitat
publicitat

El temps (Interior)

Reus Spain Pluja forta, 6 °C
Current Conditions
Dia: 6:58 m   |   Nit: 8:49 t
94%     29.0 km/h     33.559 bar
Predicció
DIJ Mín.: 6 °C Màx.: 11 °C
DIV Mín.: 5 °C Màx.: 16 °C
DIS Mín.: 7 °C Màx.: 15 °C
DIU Mín.: 11 °C Màx.: 16 °C
DIL Mín.: 9 °C Màx.: 18 °C
DIM Mín.: 9 °C Màx.: 20 °C
DIC Mín.: 10 °C Màx.: 19 °C
DIJ Mín.: 11 °C Màx.: 20 °C
DIV Mín.: 12 °C Màx.: 21 °C
DIS Mín.: 12 °C Màx.: 25 °C
publicitat