David Vidal, candidat a l’alcaldia de Reus per la CUP

Entrevistes
Tipografia

 Per què David Vidal decideix presentar-se com alcalde de Reus?

Aquesta no pot ser una decisió personal. L'any 2011 una assemblea oberta on van participar més d'un centenar de persones em va encarregar aquesta tasca. Quatre anys després, de nou, l'assemblea ha decidit que hem presenti per últim cop, ja que tenim establerta una limitació de càrrecs per garantir el repartiment de responsabilitats.

Com es presenta la campanya electoral?

Des de la CUP entenem que la campanya ha de servir per dues qüestions. La primera, per exposar la tasca realitzada els darrers quatre anys i socialitzar-la per posar-la en valor. La segona, per avaluar la tasca feta, realitzar un nou diagnosi de la ciutat i plantejar propostes que avancin cap a la democratització, la justícia social i un desenvolupament sostenible. Per això, la nostra campanya fa mesos que va arrencar amb el procés participatiu #capgiremreus. Enganxar cartells ho fem cada setmana de l'any.

Com descriuria la situació actual de la ciutat?

És una situació social d'excepció i una situació econòmica molt complicada com en el conjunt de pobles i ciutats dels Països Catalans i de la Mediterrània. Però, a Reus especialment, després d'haver descobert com s'havia gestionat l'Ajuntament en les darreres dècades i constatar que és un dels més endeutats del país. Cal urgentment un canvi de model de ciutat que representi una transició real i no una simple alternança de govern perquè tot continuï igual, com hem vist en aquests darrers quatre anys.

Quins seran els eixos principals sobre els quals s’articula el seu programa electoral?

Com ja vam plantejar fa quatre anys els eixos són clars, i destaquen tant el mètode (procés de democratització) com el contingut (justícia social): participació i transparència, drets socials, serveis públics, canvi de model econòmic de ciutat, ser partícips del procés d'alliberament nacional i avançar cap a una major cohesió social a través de polítiques socials i culturals.

La pobresa i l’ocupació són dues de les principals preocupacions pels reusencs. Quines propostes tenen per aquests àmbits?

Ara mateix les polítiques municipals criminalitzen la pobresa i les afronten des de la beneficència. Cal un canvi de paradigma que passa en primer lloc per garantir drets socials i actuar decididament en aquells casos de major risc d'exclusió social. Sobre l'ocupació, no ens podem permetre la hipocresia de vendre fum. Les competències municipals són molt limitades i cap partit municipal acabarà amb la situació d'atur. Però, sí que cal plantejar una proposta decidia per un canvi de model, que parteixi dels propis potencials de la ciutat i diversifiqui l'activitat econòmica tot potenciant noves formes de gestió i ocupació estable.

Podria avançar altres actuacions concretes que han pensat per la ciutat?

Us convido a conèixer-les a capgiremreus.cat i a fer-nos crítiques i propostes, però sí que cal destacar la reforma del ROM i el Reglament de Participació, una transformació integral de les polítiques de gestió dels serveis públics i de garantia dels drets socials, un canvi de lògica en el plantejament urbanístic i de medi ambient o una proposta clara de democratització cultural i del coneixement.

Quin ha estat i quina valoració fa del paper que ha jugat la CUP des de l’oposició?

La valoració més fidel serà la que facin els reusencs i reusenques el 24 de maig. Tanmateix, i des d'una perspectiva crítica i tenint en compte que hem obtingut només un de vint-i-set regidors, creiem que hem aconseguit qüestionar el model heretat de l'anterior govern de forma clara i demostrar la necessitat i la urgència d'un procés de transformació del model de ciutat.

L’aparició de noves formacions polítiques fragmentarà més el pastís electoral. Com veuen aquesta situació?

Noves formacions polítiques implica tal nous projectes i noves apostes diferents de model de ciutat. Però, ull, els reusencs i reusenques hem de ser crítics i analitzar que hi ha darrera de cadascun d'aquests projectes, qui està treballant dia a dia al carrer i qui només ho fa un cop cada quatre anys i només des de l'Ajuntament portes endins.

Creuen que es pot arribar a una situació d’ingovernabilitat?

Una major fragmentació implicarà que qui governi hagi de fer-ho tenint més en compte els diferents punts de vista sobre la ciutat representats a l'Ajuntament. Per tant, creiem que això beneficia a la ciutat si qui està al capdavant ho sap gestionar.

Amb qui estaria disposats a pactar la CUP?

La CUP només té una norma: els pactes es fan sobre programa. Qualsevol partit que assumeixi el nostre model de ciutat i, sobretot els mètodes de treball, pot comptar amb la CUP. Durant aquest mandat hem votat a favor de propostes de tots els partits, fins i tot de CiU i del PP. No ens fixem amb qui presenta les propostes, sinó en el que diuen.

Creu que els votants veuen les eleccions en clau municipal o, que pel contrari, votaran en clau nacional? Quina repercussió tindrà?

Entenem que votar en clau municipal és votar en clau nacional i també internacional. La CUP és una formació municipalista, i per tant, creiem que és des dels municipis que s'aconseguirà l'alliberament nacional del nostre poble i la ruptura amb el capitalisme senil que ens porta a la misèria.

Quina és la ciutat que projecta la CUP?

Una ciutat que sigui capital no per tenir l'hospital més gran, la hisenda més endeutada o més polítics imputats, sinó perquè es guanya la referencialitat del territori en posar la hisenda en funció de les necessitats socials, en generar una identitat compartida per tots els seus veïns i veïnes i que sap explotar les seves potencialitats tenint en compte la seva posició en aquest procés constituent a nivell nacional que volem impulsar.

Què aportarà David Vidal i la CUP a Reus?

La CUP de Reus com a eina de participació d'amplis moviments socials i d'una ciutadania crítica aportarà en primer lloc una garantia del control de la qualitat democràtica de les nostres institucions, i a partir d'aquí, la demostració que hi ha una alternativa que és necessària i que és possible construir entre tots i totes.

Finalment, per què els ciutadans han de votar la seva formació i no una altra?

Creiem que no és suficient en que els ciutadans ens votin, sinó que el més important és que els ciutadans participin. Perquè el projecte de ciutat que defensem només és possible amb la implicació de totes i cadascuna de nosaltres. I, això no vol dir que tots siguem regidors, sinó que cadascú des de la seva vida diària ha d'aportar el seu granet de sorra en construir aquest contrapoder que possibiliti un canvi en el model de ciutat.

publicitat
publicitat

El temps (Interior)

Reus Spain Ennuvolat, 20 °C
Current Conditions
Dia: 6:26 m   |   Nit: 9:20 t
72%     11.3 km/h     33.728 bar
Predicció
DIL Mín.: 16 °C Màx.: 27 °C
DIM Mín.: 17 °C Màx.: 24 °C
DIC Mín.: 17 °C Màx.: 24 °C
DIJ Mín.: 16 °C Màx.: 25 °C
DIV Mín.: 16 °C Màx.: 25 °C
DIS Mín.: 17 °C Màx.: 26 °C
DIU Mín.: 18 °C Màx.: 24 °C
DIL Mín.: 16 °C Màx.: 27 °C
DIM Mín.: 16 °C Màx.: 27 °C
DIC Mín.: 19 °C Màx.: 28 °C
publicitat