Sor Lucía Caram, monja dominica: "No es tracta de donar el que ens sobra, la societat s’ha de comprometre"

Entrevistes
Tipografia

Al seu perfil de Twitter hi ha escrit: “Dicen que soy una monja inquieta y inquietante”.

Davant la realitat que estem vivint em costa molt restar impassible i mirar cap a un altre cantó pensant que hi ha gent que s’ho està passant malament. Estic al costat dels qui estan patint i vull fer ressonar la seva veu i això em fa ser inquietant pels altres (...) Puc dir el què penso, no em poden expulsar de l’Evangeli, ni de la feina, ni de la família. Com diu el meu amic Risto Mejide ‘Si cuando tú hablas nadie se molesta, significa que no has dicho absolutamente nada’.

I a qui molesta més, als lobbies de l’ultradreta, al Vaticà o a la seva ordre religiosa?

Inquieto a una església que estava casada amb un poder de dretes, era com una monarquia absoluta.El fet de denunciar situacions del govern del PP va propiciar que demanessin el meu cap a Roma. Ara s’està donant més llibertat als que fa quatre dies ens sentíem atacats. El Papa Francesc ha posat l’Evangeli en el centre de preocupació de l’església i està fent una opció preferencial pels més pobres. El casament que hi havia de l’església amb l’Estat s’ha acabat. Som en Estat laic on tothom ha de viure la seva fe amb llibertat. L’Estat el que ha de fer és garantir que la gent visqui amb dignitat.

Estem assistint a la creació de l’església del Segle XXI o a la renovació d’un discurs?

L’església està en un moment de posada al dia. Ha de deixar enrere tics de govern i de domini al llarg dels segles i tornar a ser servidora. Només tindrà credibilitat si és capaç de viure el missatge de Jesús, que parlava de la instauració d’un nou ordre on tothom pugui viure amb dignitat. Estem tornant a les arrels d’aquest missatge. 

Espanya torna a convocar eleccions i tot apunta a uns resultats idèntics. Tenim el sistema polític que ens mereixem?

La realitat que estem vivint ha posat sobre la taula un fracàs i la urgència de la regeneració de la classe política. Durant aquests anys d’indignació, la gent ha començat a rebel·lar-se i ha posat l’esperança en els nous moviments i partits, però aquests no han estat capaços de dialogar i no han sabut llegir el missatge. Han caigut les ideologies, no podem parlar d’una esquerra i d’una dreta, parlem d’una lluita d’egos. La gent que està a l’atur i que no té per menjar no pot esperar i hem perdut mig any. Tant de bo tinguéssim un canvi de personatges en les primeres línies.

Es confessa admiradora d’Artur Mas i partidàriade l’independentisme. Aquest ha esdevingut una religió? 

És un moviment que sorgeix quan un poble s’ha sentit ignorat i menystingut per les rebaixes de l’Estatut i la negació d’un pacte fiscal. Com un país normal en democràcia, hem de ser capaços d’escoltar-nos, votar i ser conseqüents amb el que digui la majoria. La independència arribarà quan siguem capaços de garantir que tothom pugui viure en dignitat. 

S’ha plantejat encapçalar una llista, en la línia de la monja Teresa Forcades?

Mai. El meu compromís és estar al costat de la gent, treballar dia a dia i crear complicitats amb el món de l’empresa i de la societat civil i també amb les diverses administracions. Crec que la situació que estem vivint exigeix que siguem tots capaços de dialogar i de posar-nos d’acord sobretot per donar veu als que avui estan més humiliats.

Com ens podem comprometre amb la societat, cadascun de nosaltres?

Ens hem de preguntar fins on som capaços d’assumir un compromís. És molt fàcil tenir excuses i pretextos i dir que els culpables són els governs de torn (...). A vegades no assumim la nostra responsabilitat, pensem que ja fem prou pagant els nostres impostos. És el moment de la coresponsabilitat i de preguntar-nos cadascun què podem fer i deixar de tranquil·litzar la mala consciència donant el que ens sobra, no és el mateix col·laborar que comprometre’s. El compromís exigeix una bona dosi de sacrifici, austeritat i empatia. 

Què li prega vostè, a Déu ? 

Que canviï el cor egoista de tots els que només pensen en ells i que tenen una voracitat per tenir més que els altres a qualsevol preu. Només serem feliços quan sapiguem conjugar la paraula justícia amb el compartir i amb el compromís. 

publicitat
publicitat

El temps (Interior)

Reus Spain Ennuvolat, 20 °C
Current Conditions
Dia: 6:26 m   |   Nit: 9:20 t
72%     11.3 km/h     33.728 bar
Predicció
DIL Mín.: 16 °C Màx.: 27 °C
DIM Mín.: 17 °C Màx.: 24 °C
DIC Mín.: 17 °C Màx.: 24 °C
DIJ Mín.: 16 °C Màx.: 25 °C
DIV Mín.: 16 °C Màx.: 25 °C
DIS Mín.: 17 °C Màx.: 26 °C
DIU Mín.: 18 °C Màx.: 24 °C
DIL Mín.: 16 °C Màx.: 27 °C
DIM Mín.: 16 °C Màx.: 27 °C
DIC Mín.: 19 °C Màx.: 28 °C
publicitat