Antoni Zaragoza, recol·lector d’imatges: “A Reus hi hem vist una balena dissecada, un paracaigudista a la Plaça Prim i un home amb una moto al coll”

Entrevistes
Tipografia

Vostè és conegut per ser un retratista de la ciutat.
Em van encomanar aquesta passió l’Aragonès, el Llurba i el Freixenet; formàvem part de la Secció d’ Excursionista Reddis. El Freixenet ens va ensenyar a revelar les fotos de les excursions. (...) Vaig anar a fer moltes fotografies amb l’amic Pere Martorell Jareño, que en aquells temps era corresponsal de la Soli, un diari reusenc. Érem com una parella de fet. 

Quin tipus de coses podria immortalitzar?
Moltíssimes. De l’enderrocament de l’Hotel de Londres en tenim bastantes. Tenim una foto del cotxe que duia l’administrador de la línia del Carrilet Reus-Salou i que anava pel mateix raïl que el tren. També  una de l’Hort del Ganset. L’amo, el senyor Marsal, tenia un jardí on cada una de les pedres hi tenia una inscripció, una mena de petits poemes, on explicava la flor que era. 

És un autèntic col·leccionista de postals de Reus. De quantes en parlem?
Dec tenir quasi un miler de les que editaven les cases comercials que feien cases de Reus, i set àlbums amb un miler de postals que he fet editar.  

Déu n’hi dó. Si hagués d’escriure un retrat sobre vostè mateix, què explicaria?
Em van posar Lenin, abans de batejar-me als cinc anys com Antoni. El meu pare era del Partit Comunista i del PSUC; en aquella època es posaven noms com aquest o bé li podien posar Llibertat. Al 1951 vaig entrar a Fills de Josep Sabater, magatzem de fruits secs, com ajudant d’encarregat. Després vaig treballar a Borges, posteriorment vaig anar a Almeria i a Motril, a Granada. 

Parlem de personatges pintorescos que hi ha hagut en aquesta ciutat.
El Rogelio, de cognom Aladern, amic de la música, tenia molta amistat amb el cantant Marcos Redondo. Un dia el porter no el va deixar entrar al concert que feia el Fortuny, i el Redondo va dir que si no deixaven passar el Rogelio, ell no cantava. També hi havia el Ros Panolla, que va fer la mili a l’aviació; un dia el van agafar al carrer vestit d’aviador amb un paraigües, quan els militars no en poden portar. També hi havia el Txola, que portà una moto al coll...

Com si fos un sac d’avellanes?
Cicles Catalunya tenia representació de la ISSUU Scooter i una vegada van llançar-ne un model al camp de l’aviació amb un paracaigudes. Allò va originar  la idea de fer una volta al Tomb de Ravals amb una ISSUU al coll, una moto que devia pesar uns 100 quilos. El Txola, l’home Sansón, va aconseguir la iniciativa. La gent havia feia apostes per veure si ho duria a terme. N’hem vist de coses pintoresques...

Vostè té la paraula.
Al 1957 hi va haver un espectacle per la Festa Major. Era un paracaigudista tot vestit de blanc que va fer una exhibició des de l’antiga Acadèmia Matas. També recordo un episodi curiós amb un animal.

¿Quin?
Era una balena dissecada que l’exhibien per pobles de tota Espanya  i la passejaven amb un carromato tipus tràiler. A Reus la van dur a l’esplanada de la part del darrere de l’Hospital de Sant Joan, el que havia estat el Velòdrom del Club Velocipedista. L’animal feia una catipén que no t’hi podies acostar!

Reus ha vist desfilar nombroses autoritats, com el general Franco o en Companys. Segur que recorda quelcom de les seves visites
Amb la primera visita de Franco, al 1942, tots els magatzems exportadors li van fer uns obsequis. Una fàbrica de vidre que hi havia a l’avinguda Prat de la Riba li va oferir unes figuretes en forma de peix, però un d’elles va sortir defectuosa i la van tornar a fer de nou. La peça se la va quedar el vidrier i estava a Vallmoll. (...) Després d’una visita a Reus, Lluís Companys va agafar el tren, i una parella de nens li va oferir unes flors. Van pujar a dalt del vagó, però llavors el comboi va arrencar. Els van haver d’anar a recollir a Vilanova i la Geltrú.

‘Anzame’ era el pseudònim de la seva activitat periodística, una altra manera de retratar el lloc on vivia.
Era el nom de guerra. Vaig escriure al Diario Español, a La Voz de la Costa Dorada les Crónicas desde mi sillón i al setmanari Reus, encara en plena la dictadura. Coses que no se’n podia parlar però jo en parlava, això sí, sense posar-me amb el Clero. Anava als plens municipals de l’Ajuntament on érem només dos, sense públic. Sempre escrivia coses que tocaven ‘els bolets’ a la classe política, per exemple, recordo una queixa pel temps que van tardar en arreglar el Mausoleu del Prim.

publicitat
publicitat

El temps (Interior)

Reus Spain Ennuvolat, 20 °C
Current Conditions
Dia: 6:26 m   |   Nit: 9:20 t
72%     11.3 km/h     33.728 bar
Predicció
DIL Mín.: 16 °C Màx.: 27 °C
DIM Mín.: 17 °C Màx.: 24 °C
DIC Mín.: 17 °C Màx.: 24 °C
DIJ Mín.: 16 °C Màx.: 25 °C
DIV Mín.: 16 °C Màx.: 25 °C
DIS Mín.: 17 °C Màx.: 26 °C
DIU Mín.: 18 °C Màx.: 24 °C
DIL Mín.: 16 °C Màx.: 27 °C
DIM Mín.: 16 °C Màx.: 27 °C
DIC Mín.: 19 °C Màx.: 28 °C
publicitat