Montsant Fonts, presidenta de Carrutxa: ‘Aquest premi hauria de suposar que ens valorin com entitat’

Entrevistes
Tipografia

 

Sona el telèfon en un dia qualsevol i li diuen que han rebut un premi.  

Una setmana abans que es donés a conèixer ens van trucar al local. Una persona del jurat del CoNCA (Consell Nacional de la Cultura i de les Arts) ens ho va comunicar. Al principi, et costa d’assimilar-ho.

Què representa aquest premi per a Carrutxa?

El reconeixement a la feina feta per totes les persones que han col•laborat amb nosaltres durant gairebé 36 anys. Estem contents per la resposta que hem rebut i la gent que ens ha felicitat. No penses que en un moment determinat s’enrecordaran d’un premi d’aquest a tu, tot i haver rebut el premi de Cultura Popular, al 1993. 

Com ha canviat Carrutxa durant aquestes més de tres dècades?

Hem après a caminar amb l’entitat i gaudir de la nostra feina. Al començament recordo que es va treballar el tema de les bitlles. Vam fer molta feina als pobles entrevistant persones, i del material que vam elaborar en el seu moment, encara n’estem extraient coses. Ara entenem mésallò que en el seu moment ens explicaven. Hem tocat el Folklore, la memòria històrica i la recuperació dels elements festius, entre molts altres. 

Aquesta feina als pobles respon a una voluntat de l’entitat de transcendir de Reus?

Respon més a una qüestió pràctica. El fet d’anar a trobar, per exemple, persones grans que cantaven mentre anaven a treballar, t’era més fàcil, tot i que a Reus també en trobaves. Hem centrat el nostre àmbit a Baix Camp i Priorat,  i quan la recerca t’ha portat a un altre lloc, hi hem anat. 

Com s’estableix aquest vincle amb les fonts d’informació orals?

Tenim molt clar que nosaltres hem de tornar el favor que la gent ens expliqui les coses, ja sigui fent una xerrada o una exposició. Quan la gent veu que tu tens una resposta cap a ells, valoren la seriositat de la teva feina i s’obre més. 

En la investigació amb fonts d’aquest tipus, l’edat hi té un paper important...

Quan mor una persona, mor una biblioteca. Amb sort, hi has tingut el contacte i t’ha explicat moltes coses. El problema és més les persones que no has conegut i que podries haver-hi contactat perquè sabien moltes coses. 

Quanta gent forma el nucli de Carrutxa i quin és el mètode que establiu a l’hora d’elaborar les vostres recerques? 

Una desena de persones que ens trobem quinzenalment en les assemblees. Treballem per projectes que duren més o menys temps, i cadascú n’és el responsable. Depèn molt de l’interès de la pròpia persona cap aquell tema, o el que puguis ‘olorar’ que pot interessar al públic. 

En quin tema o temes heu posat èmfasi al llarg de la vostra trajectòria? 

Hi ha temes que es repeteixen, com el foc, que ja es va començar en el seu moment amb l’estudi del ball de diables, les fogueres i les festes de Sant Antoni. Ara mires d’altres maneres d’aproximar-t’hi. L’any vinent se celebraran unes jornades del foc a la Ciutat, que formaran part de la capitalitat de la cultura catalana que Reus assumirà el 2017.

Com qualificaria l’interès per la cultura popular durant aquestes tres dècades?

No és una qüestió de de masses, però sempre n’hi ha hagut. Les persones més estudioses estan repartides en diverses punts, i et vas trobant en diverses jornades. 

Arran de l’ordenança de civisme, Carrutxa va decidir involucrar-se en temes de ciutat. Per què es va donar aquest pas?

Diverses persones de l’entitat hi tenien la seva opinió. Vam creure que havíem d’impulsar una iniciativa per pronunciar-nos en aquest aspecte i vam fer diverses reunions puntuals. Quan surten aspectes puntuals de ciutat és quan ens trobem, però no forma part d’un engranatge habitual. 

Carrutxa, com entitat cultural, com veu la cultura de Reus?

Una mica justa. Veiem que Reus ha perdut muscle en aquest sentit. Nosaltres, com entitat, seguim treballant. Vam canviar de local, ara estem en un barri, més implicats amb les associacions. 

Veieu la vostra tasca reconeguda pel consistori?

Creiem que en falta més. Ara, amb el premi, ens han felicitat, i estem contents que Reus a través nostre tingui aquest guardó. Però això ara s’hauria de traduir a la nostra associació, que et considerin d’alguna manera.

Les generacions més joves asseguren la continuïtat a Carrutxa?

Sí. Estem començant a tenir relleu generacional i estem contents. La majoria de joves són universitaris i vénen molt ben preparats. Volem que els seus interessos encaixin en l’entitat, que al final és el que assegura la continuïtat. 

publicitat
publicitat

El temps (Interior)

Reus Spain Pluja forta, 6 °C
Current Conditions
Dia: 6:58 m   |   Nit: 8:49 t
94%     29.0 km/h     33.559 bar
Predicció
DIJ Mín.: 6 °C Màx.: 11 °C
DIV Mín.: 5 °C Màx.: 16 °C
DIS Mín.: 7 °C Màx.: 15 °C
DIU Mín.: 11 °C Màx.: 16 °C
DIL Mín.: 9 °C Màx.: 18 °C
DIM Mín.: 9 °C Màx.: 20 °C
DIC Mín.: 10 °C Màx.: 19 °C
DIJ Mín.: 11 °C Màx.: 20 °C
DIV Mín.: 12 °C Màx.: 21 °C
DIS Mín.: 12 °C Màx.: 25 °C
publicitat