Ildefons Vidal, president del Mercat Central de Reus: “Volem unificar el sistema de comandes i fer-les arribar als nostres clients”

Entrevistes
Tipografia

 

Quants paradistes estan integrats a l’Associació del Mercat Central? 
Actualment un 70% hi forma part, des d’aquesta junta estem intentant que s’hi puguin incorporar el màxim nombre possible.

Com ha canviat el consum al Mercat en els darrers temps ?
D’una banda s’ha constatat una davallada en les vendes. I de l’altra, la gent tendeix a anar a comprar quan acaba la seva jornada laboral. En aquest sentit, el problema amb que ens trobem és que només obrim un dia a la tarda. 

Quins horaris proposen vostès? 

Estem mirant de fer estudis i enquestes. Ningú sap quin és el millor horari, cada paradista té al cap el que creu millor, sigui per vendes o per comoditat. Fa uns anys obríem dijous a la tarda, però es va deixar de fer i crec que necessitàvem un o dos anys més per saber si funcionava. Hem d’adaptar els horaris als hàbits que té la societat.

I quins són aquests hàbits? 
La tendència és que la gent treballi menys a casa o opti directament per menjars preparats. Cada cop costa més de vendre el producte al que has de dedicar-hi temps a casa. Ens podem trobar que d’aquí uns anys el que es vengui estigui preparat, però això s’anirà anivellant. Hi ha coses que no es poden tenir preparades, ja que tenen una durada determinada. 

En un moment en què apareixen més empreses que serveixen comandes a domicili, es planteja una iniciativa com aquesta des del Mercat?
No hi ha una estratègia comuna actualment i és un dels punts que estem analitzant. Plantegem opcions com la de cercar vehicles elèctrics per fer arribar la comanda, que per telèfon puguis fer una comanda general del Mercat o que una persona d’aquí reculli totes les comandes i que a una hora concreta la portin a casa del client. 

Ha esmentat també una davallada en les vendes. Com es poden recuperar?
Hem de mantenir les que tenim. Estem en un moment en què la gent destina més els diners a oci i a tecnologia i no tant a un producte concret d’alimentació. Si no vénen, el que hem d’intentar és que el client que ja ve agafi més producte.

Comprar al Mercat és car, sota el seu punt de vista?
Depèn dels valors i l’economia de cadascú. Crec que si saps avaluar el producte que compres, analitzes els preus i tens una mica de consciència, sabràs que el que compres aquí no és car; estàs adquirint coses saludables. 

Reus, des de fa anys, viu en plena efervescència amb les tapes. Vostès proposen el ‘Menja’t el Mercat’. 
La nostra campanya ja era anterior a la del Ganxet Pintxo! Actualment estem estudiant si variem o no el preu. Crec que va ser un encert dedicar unes hores precises a aquest esdeveniment, fora de l’horari normal. 
En principi aquest any repetirem la mateixa fórmula, ens serveix per captar un tipus de client que no està acostumat a trepitjar el Mercat, com la gent jove.

Si posés un adjectiu als hàbits d’alimentació dels reusencs, aquest seria...
Conscients. La gent cada cop té més clar el producte que ha de comprar per la seva vida diària. Es cuina per un objectiu concret, com per exemple, tot allò relacionat amb la pràctica esportiva; sap que si pren una cosa o una altra, rendirà més o menys. Ja no es cuina per cuinar. 

Menjar sa respon a un canvi de xip o a una moda passatgera? 
Hi ha un sector de població que recolza una forma d’alimentació saludable, degut als problemes que crea la menys sana i cerca productes més frescos. Crec que tot són modes, però quan aquesta té una continuïtat, passa a ser un hàbit alimentari.

L’any passat van decidir que els lavabos del Mercat serien de pagament, mesura que va aixecar certa polseguera. 
Crec que els mitjans de comunicació que van fer la pilota més gran del que era i va ser novetat les dues primeres setmanes. Ho vam impulsar degut als actes de vandalisme, faltaven peces i equipament. L’experiència et diu que si fas pagar quelcom a una persona ho valorarà més. La gent està contenta, actualment. 

Mercats de Reus forma part d’un triangle. Reus Mobilitat i Serveis, qui ho gestiona, i l’administració local. Quina relació hi ha entre totes les parts?
Són relativament positives, hi ha pensaments diferents i estem reunint-nos perquè cada cop siguin menys discordants. Falten encara més reunions i saber quina proposta de ciutat té l’Ajuntament i quin és l’encaix que hi tenim com a mercat. Però darrerament, tant l’empresa que gestiona com l’Ajuntament estan més oberts.

publicitat
publicitat

El temps (Interior)

Reus Spain Ennuvolat, 20 °C
Current Conditions
Dia: 6:26 m   |   Nit: 9:20 t
72%     11.3 km/h     33.728 bar
Predicció
DIL Mín.: 16 °C Màx.: 27 °C
DIM Mín.: 17 °C Màx.: 24 °C
DIC Mín.: 17 °C Màx.: 24 °C
DIJ Mín.: 16 °C Màx.: 25 °C
DIV Mín.: 16 °C Màx.: 25 °C
DIS Mín.: 17 °C Màx.: 26 °C
DIU Mín.: 18 °C Màx.: 24 °C
DIL Mín.: 16 °C Màx.: 27 °C
DIM Mín.: 16 °C Màx.: 27 °C
DIC Mín.: 19 °C Màx.: 28 °C
publicitat