Valentín Rodríguez, president de la Federació d’Associacions de Veïns de Reus: 'La Guàrdia Urbana ha d'aturar-se als barris i no només patrullar'

Entrevistes
Tipografia

 

El president de la Federació d’Associacions de Veïns de Reus, Valentín Rodríguez, considera prioritari el reforçament de la seguretat ciutadana als barris a través de les patrulles a peu. Aquest és un dels cavalls de batalla de l’entitat, que d'altra banda, presentarà en breu l’informe en relació a les instal·lacions elèctriques i l’estudi dels efectes nocius de la línia d’Alta Tensió, a la Urbanització El Pinar.

La Ciutat: Un dels temes candents a nivell veïnal està relacionat amb els pisos propietat d’entitats financeres que ocupen diverses famílies, com succeeix al Barri Gaudí
Valentín Rodríguez: No només passa al Barri Gaudí, però sí que és cert que en aquesta zona és on es concentren la major part dels casos. En tot cas, creiem que són més de 72 els habitatges ocupats d’aquest tipus que diu l’Ajuntament. Estaríem parlant d’entre 140 a 150 immobles amb aquesta situació.  

LC: Des de quan tenen constància que es produeixen ocupacions en immobles propietat de bancs?  
VR: La situació no és nova i des de la Federació hi portem treballant des de fa tres anys. Al principi, fins i tot es va produir una mena d’efecte crida i ens trobàvem que famílies provinents d’Astúries venien a Reus perquè havien sentit dir que no passava res si ocupaves un pis.

LC: L’Ajuntament ja ha dit que imposarà sancions inicials de 4.500 euros als bancs que no cedeixin els pisos buits
VR: S’està tramitant, però això no és tan fàcil com sembla. Hi ha bancs que per una qüestió d’imatge s’hi avenen i pacten, però d’altres que s’hi neguen i porten el cas a judici. En tot cas, ja està bé que s’imposin sancions, tot i que això no garanteix com pot resoldre’s la situació.  

LC: Fa poques setmanes hi va haver un desnonament al Barri Gaudí. Quantes famílies tenen constància que es troben en una situació de risc similar?  
VR: Ara mateix, hi ha tres famílies. Intentem que no es puguin produir casos com el de fa tres setmanes. És molt important que aquelles que tinguin problemes ho diguin de seguida, per evitar al màxim les situacions dramàtiques.

LC: Un altre dels aspectes que més preocupa, especialment en determinades zones de la ciutat, és la seguretat. Reus és una ciutat segura?
VR: Des d’un punt de vista estadístic, sí, perquè hi ha pocs delictes i són de poca gravetat. Ara bé, hi ha una queixa constant de la poca presència de les patrulles de la Guàrdia Urbana a peu als barris. No es tracta només que passi el cotxe, sinó que s’aturin, vegin i passegin. Hi ha la sensació que el patrullatge es concentra només al centre, en detriment dels barris. A més, cal reforçar en determinats llocs els punts d’enllumenat.

LC: Una altra de les iniciatives veïnals que ha impulsat la FAVR és posar de relleu el mal estat de moltes de les instal·lacions elèctriques públiques  
VR: Hem engegat una campanya per reivindicar la millora de les instal·lacions elèctriques, ja que ens hem adonat que n’hi ha que tenen fins a seixanta anys d’antiguitat. Creiem que cal eliminar molts dels pals de fusta que encara hi ha enmig de les voreres i que obstaculitzen el pas. Des del consistori s’està duent a terme un inventari dels punts conflictius des d’un punt de vista tècnic, per presentar-lo a la companyia elèctrica. Aquest document hauria d’estar llest en uns quinze dies. 

LC: En aquest sentit, una de les reivindicacions gairebé històriques és el soterrament de les torres de distribució elèctrica de la Urbanització del Pinar
VR: Tenim ja sobre la taula un estudi tècnic que ha realitzat la Universitat Rovira i Virgili on es fa palès els efectes nocius que suposa aquestes línies pels seus residents i que es presentarà de forma imminent a l’elèctrica. Esperem que des del consistori es faci costat per pressionar l’empresa.

LC : En quina mesura considera que hi ha incivisme a la ciutat?
VR: Ens trobem que hi ha conductes que no són delicte, però que molesten i alteren la convivència dels carrers. El principal problema és la ocupació de la via pública. Hi ha barris que tenen la sensació que determinats col·lectius es fan seu el carrer.  

LC: Fa uns mesos vostès van demanar la retirada de l’ordenança que prohibia el burca o el nicab. Per què van adoptar aquesta decisió?
VR: No hem detectat cap queixa per aquesta forma de vestimenta i no crec que les poques dones que el portin creïn inseguretat ciutadana. No té massa sentit regular el tema. Va ser una decisió fruit del pacte de govern de l’anterior mandat i hi va haver una sentència del TSJC que deia que els ajuntaments no poden regular el tema del burca, perquè no és la seva competència. Cadascú que vagi vestit com vulgui, i a més, les forces de seguretat de l’Estat poden identificar, si volen, a aquestes persones.

LC: Com es veu l’arribada del Centre Comercial La Fira des de l’òptica dels barris?
VR: El problema, més que el centre comercial en sí, és que s’ha apostat per una gran campanya al centre de la ciutat i no ha arribat als barris. I no parlo de zones allunyades, sinó de carrers cèntrics com Mare Molas o Vidal i Barraquer. Hi ha una mena de greuge comparatiu. Creiem que s’ha de cuidar una mica més les botigues dels barris.

LC: ‘Apostar pel comerç de barri’ és un dels grans lemes, però, com es duu a terme a la pràctica?
VR: Cal fer campanyes des dels comerços. Cadascú intenta fer el que pot, però no és el mateix si la fa l’associació de veïns que si la fa l’Ajuntament de Reus, el qual informa sobre què pot trobar en altres barris. Igual que s’ha fet la campanya del conte de Nadal, es pot fer la campanya del conte dels barris, no? 

LC: Per dur a terme iniciatives com aquestes, creu que caldria més cohesió per part de les diverses associacions veïnals?
VR: Fins ara hem estat molt respectuosos i nosaltres no hem volgut entrar-hi, perquè moltes botigues formen part d’entitats com la Unió de Botiguers. Sí que és veritat que arran de la campanya de Nadal hi ha hagut diverses queixes. Esperem que quan la UBR tingui nou president li puguem traslladar aquestes reivindicacions.  

LC: La Federació que vostè presideix va signar un acord de col·laboració amb l’Ajuntament fa gairebé dos anys. Quina valoració en fa?
VR: Està funcionant bé perquè hi ha bona comunicació. De vegades creiem que no van al ritme que ens agradaria. Però reconeixem que hi ha més diàleg que amb l’anterior govern tripartit.

LC: Considera que Reus té un moviment veïnal fort?
VR: Hi ha molta gent que dedica moltes hores i si no fos per ells, la ciutat no aniria tan bé com va. Això sí, estem en un moment d’aturada i ara tot ha d’arrencar de nou. Reus necessita recuperar el lideratge cultural, comercial i de pes polític. Tenim molt de potencial, però tinc la sensació que tenim el fre de mà posat. Aspiro a més.

 

 

 

publicitat
publicitat

El temps (Interior)

Reus Spain Pluja forta, 6 °C
Current Conditions
Dia: 6:58 m   |   Nit: 8:49 t
94%     29.0 km/h     33.559 bar
Predicció
DIJ Mín.: 6 °C Màx.: 11 °C
DIV Mín.: 5 °C Màx.: 16 °C
DIS Mín.: 7 °C Màx.: 15 °C
DIU Mín.: 11 °C Màx.: 16 °C
DIL Mín.: 9 °C Màx.: 18 °C
DIM Mín.: 9 °C Màx.: 20 °C
DIC Mín.: 10 °C Màx.: 19 °C
DIJ Mín.: 11 °C Màx.: 20 °C
DIV Mín.: 12 °C Màx.: 21 °C
DIS Mín.: 12 °C Màx.: 25 °C
publicitat