Ferran Bel: "“En els últims anys, el govern de l’Estat no ha invertit a Catalunya ni la meitat del que li pertocaria”

Entrevistes
Tipografia

 Ferran Bel és candidat per Democràcia i Llibertat per Tarragona al Congrés el 20D i alcalde de Tortosa. 

Bel assegura que la seva intenció a Madrid és defensar els resultats del 27 de setembre. Per aquest motiu diu que la seva tasca al Congrés serà la de “pactar”  amb el govern la independència de Catalunya, substituint la legalitat espanyola per la catalana.

Per què Democràcia i Llibertat?
Perquè defensem que es respecti la voluntat democràtica i majoritària del poble de Catalunya. Anem a Madrid a defensar els resultats del 27 de setembre, amb una majoria al Parlament favorable a la construcció d’un nou estat i un President Mas que, per defensar allò que demana la majoria de la població, està encausat i, junt al govern de la Generalitat, és víctima constant d’escarni per part del govern i institucions de l’Estat.

Quin serà el seu paper, i el dels seus companys de formació al Congrés, durant els propers mesos, mentre a Catalunya s’inicia el procés de desconnexió d’Espanya?
Construir un nou estat, desconnectar d’Espanya són conceptes que no pressuposen l’absència de diàleg. Volem pactar amb el govern de l’Estat aquesta desconnexió i ho volem fer dins la llei, substituint la legalitat espanyola per la catalana. Tanmateix, mentre no es materialitzi aquest procés, defensarem els interessos de la gent i els sectors productius del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, i exigirem que l’Estat espanyol compleixi amb les seves obligacions inversores a la demarcació.

L’Estat no ha fet els deures amb Catalunya...
En els últims anys, el govern de l’Estat no ha invertit a Catalunya ni la meitat del que li pertocaria. En canvi, en qüestió de dies va indemnitzar els propietaris del magatzem de gas Castor amb 1.350 milions d’euros per un nyap dels governs del PSOE i PP que haurem de pagar tots els ciutadans durant anys. Arrosseguem un dèficit d’infraestructures ferroviàries i viàries i patim uns elevats costos energètics que dificulten enormement la competitivitat de les nostres empreses i del nostre país.

Com a representant de la demarcació de Tarragona al Congrés dels diputats, quin serà el principal cavall de batalla que encararà per afavorir el territori?
La lluita per l’acompliment de les inversions que l’estat deu al territori; tercer fil, Corredor del Mediterrani, A-27, o la lluita per aconseguir un preu de l’energia que faci que les nostres indústries, amb totes aquestes accions, millorin la seva competitivitat i segueixin generant riquesa al territori i llocs de feina. Sense oblidar el Museu Arqueològic, o les aportacions pels Jocs del mediterrani... Són molts incompliments contra Catalunya.

Quins són els seus punts forts com a actor polític que poden fer que marqui la diferència com a actor al Congrés?
El meu coneixement del funcionament de les institucions de Madrid. El meu pas pel Senat m’ha fet conèixer les interioritats de l’estat. Sé com pensen, perquè m’ho han dit, i sé el què pensen, perquè també m’ho han explicitat sobre Catalunya i les nostres necessitats. I des de dins, lluitaré per canviar aquestes actituds hostils cap els catalans i les necessitats de Catalunya.

En els darrers anys s’ha parlat molt del distanciament que s’ha produït entre la política i el carrer. Quina creus que ha de ser la manera de recuperar aquesta connexió?
Si acomplim la voluntat exercida a les urnes pels ciutadans, recuperarem la credibilitat general envers la política. El que no és de rebut és que partits com el PP prometin un programa electora, que la gent vota, i facin tot el contrari; o que es prometin accions, com la candidata Chacón a Tarragona, de donar 8 milions pel mercat, in o s’acompleixi, o que alguns polítics no entenguin que la sobirania resideix en els ciutadans i no en els seus lobbies. Per això, nosaltres, com el President Mas, tenim clar quin és el mandat i què volem aconseguir; una Catalunya més pròspera, més igualitària i més lliure, tal i com ens han manat els ciutadans.  

El procés català obre a casa nostra escenaris nous. Com traslladaran a Madrid el que s’està vivint aquí? 
A Madrid ja saben el que passa a Catalunya. Una altra cosa és que mirin a l’altre costat o es tanquin en banda, i en lloc de parlar sobre com arribar a un acord mutu, enviïn totes les seves armes de destrucció en forma de querelles, tribunals i guerres brutes. Han d’entendre que una majoria de catalans estan disconformes en la manera en què l’estat ens ha tractat al llarg dels darrers anys, i per dignitat, decideixen que no volen segui sota les directrius d’un estat que ens maltracta i ens humilia. I això, s’ha de fer veure, que ja ho veuen, a Europa, i explicar-ho amb calma, amb pedagogia i amb dades. Ara, ni el PSOE, ni el PP, ni C’s, i ja veurem Podemos, estan per la labor de desencallar el procés, perquè utilitzen Catalunya i els catalans com a armes electorals. De totes maneres, tard o d’hora, algú posarà la taula per parlar. No en tinc dubte. Perquè el president Mas ja ho diu, això no té aturador...

Què n’opina dels qui parlen de “vells partits” i “nous partits”?  
Jo no pertanyo a cap d’aquests grups. No crec en els vells o nous partits. Crec en la bona o mala política. La bona, en favor dels ciutadans, i la mala, en favor dels partidismes. Hi ha partits que es presenten com a nous i representen idees del segle XX, fracassades, per cert, i d’altres que es presenten com a nous i no deixen de ser una marca blanca, una còpia barata dels que ja hi havia. La política es fa bé o malament, i nosaltres la farem bé, perquè coneixem el sentiment, els anhels i les necessitats dels catalans. I les defensarem per sobre de tot.

publicitat
publicitat

El temps (Interior)

Reus Spain Pluja forta, 6 °C
Current Conditions
Dia: 6:58 m   |   Nit: 8:49 t
94%     29.0 km/h     33.559 bar
Predicció
DIJ Mín.: 6 °C Màx.: 11 °C
DIV Mín.: 5 °C Màx.: 16 °C
DIS Mín.: 7 °C Màx.: 15 °C
DIU Mín.: 11 °C Màx.: 16 °C
DIL Mín.: 9 °C Màx.: 18 °C
DIM Mín.: 9 °C Màx.: 20 °C
DIC Mín.: 10 °C Màx.: 19 °C
DIJ Mín.: 11 °C Màx.: 20 °C
DIV Mín.: 12 °C Màx.: 21 °C
DIS Mín.: 12 °C Màx.: 25 °C
publicitat