Noemí Llauradó, portaveu del ERC a Reus: "Aquestes eleccions a les cambres espanyoles són més importants que mai"

Entrevistes
Tipografia

- Quina valoració fa dels primers mesos després de les eleccions del passat mes de maig? 

Pel que fa al nostre grup municipal la valoració és positiva, perquè després de quatre anys sense tenir representació al consistori, hi tornem a ser amb dos regidors i amb molta voluntat de treballar per la ciutadania. De fet,  durant aquests primers mesos ja hem aconseguit que prosperessin per unanimitat mocions impulsades per nosaltres com la de suport a la xarxa municipal de biblioteques,  la de redacció d’una nova Ordenança de convivència amb els animals de companyia o d’altres de conjuntes amb altres grups com la de derogació de l’Ordenança de civisme o la d’adhesió de la ciutat a l’Associació de Municipis per la Independència. Treballem per tal d’aplicar en la mesura del possible les polítiques d’esquerres, republicanes i independentistes que comprèn el programa electoral amb el qual ens vam presentar a les eleccions i ho continuarem fent durant el mandat.

- I de l’estat actual de la ciutat?
Reus ha passat per un període de grisor i paràlisi que ha coincidit amb l’anterior mandat de CiU i PP. La manca d’inversions, però també de creativitat i impuls governamental, han fet recular la ciutat i li han fet perdre capitalitat en el territori. Per sort, el dinamisme de persones i entitats ha continuat, però sense el lideratge i suport necessaris per part de l’Ajuntament, que s’ha escudat en la disminució de recursos i l’obligació de reduir deute i despesa, per no fer polítiques públiques, sinó simple gestió administrativa.

- Què creu que li manca, ara mateix, a Reus?
Li manca planificació en tots els àmbits i capacitat d’influència política en les diferents institucions públiques on es prenen decisions que ens afecten.

Actualment no hi ha definits ni els objectius que volem assolir com a ciutat en polítiques de salut i socials, en educació, en cultura, en projecció econòmica, en lluita contra la pobresa i l’atur, en comerç, en turisme, ni els recursos que hi volem emprar, ni el termini en què ho volem dur a terme. Sense aquesta orientació, l’únic que s’aconsegueixen són actuacions inconnexes i aïllades que no resolen les problemàtiques que pateix la ciutat.

Així mateix, li manca tornar a creure i defensar la gestió directa dels serveis públics que prestem mitjançant empreses públiques municipals com Reus Serveis Municipals (Serveis Funeraris Reus i Baix Camp, Aigües de Reus) o l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus, SAM, per posar-ne algun exemple. S’ha atacat l’eina, en lloc del mal ús que se n’ha pogut fer, i això és confondre conceptes , a més d’embrutar  la imatge de la ciutat.

- Com qualificaria els resultats obtinguts el passat 27 de setembre?
Per una banda, els qualificaria com a clarament favorables a la independència de Catalunya en termes de representació parlamentària ja que fins ara al Parlament no hi havia hagut mai 72 diputats nítidament independentistes. I, per l’altra, com a imprecisos en termes referendaris, atès que no vam poder realitzar un referèndum pròpiament dit. Així doncs, representen un mandat parlamentari clar perquè s’iniciï com s’ha fet el procés cap a la creació d’un estat independent en forma de República Catalana, a l’espera que la Generalitat convoqui el referèndum sobre la nostra pròpia Constitució, que permeti a la ciutadania catalana votar si és partidària o no de la independència del nostre país.

- Després del 27-S, què cal fer? Quin és el pas següent?
El pas següent és constituir el govern i una majoria sòlida parlamentària que promulgui les lleis necessàries per poder disposar de les infraestructures d’Estat que encara tenim pendents i treballi pel reconeixement internacional. A continuació proclamar la desconnexió de l’ordenament jurídic espanyol i aprovar la Llei de transitorietat jurídica que ha de regular de manera provisional els elements estructurals del nou Estat i les clàusules generals que garanteixin la seguretat jurídica i la successió ordenada d'administracions. Seguidament s’hauran de convocar unes eleccions constituents i el nou Parlament que surti elaborarà una Constitució amb participació de la ciutadania que, un cop elaborada, se sotmetrà a referèndum que comportarà el pas definitiu del procés de creació del nou Estat català independent.

- Creu que amb l’independentisme s’ha produït una fractura social? En cas afirmatiu, quina creu que és la solució per “curar” aquesta fractura?
No crec que hi hagi ningú a Catalunya que experimenti que hi ha cap tipus de fractura arran del posicionament a favor de la independència d’una gran part de la ciutadania. Més aviat considero que això és el que es vol fer creure des de l’exterior. Al contrari, des de sempre,  la gent que vivim a Catalunya, amb els nostres diferents orígens, som gent oberta i acollidora i mostra d’això és la gran quantitat de cultures que enriqueixen la nostra dia a dia.

- Què és el que desitja per a Reus?
Desitjo que la ciutadania que hi viu, hi visqui bé. Que tothom s’hi pugui guanyar la vida dignament, que les persones més desafavorides hi trobin l’oportunitat que es mereixen, que tinguem uns serveis públics de qualitat als quals hi puguem accedir en condicions d’igualtat i que disposem de les infraestructures que com a ciutat de la segona àrea metropolitana que som, hem de tenir. Que Reus recuperi la capitalitat del Camp que tenia en àmbits com la cultura, la gestió directa de serveis o l’Educació. I, finalment, que continuem gaudint del comerç emblemàtic que ens caracteritza i esdevinguem un referent turístic tant en el mercat interior com exterior, analitzant tots els recursos dels quals disposem per atraure un turisme de qualitat i familiar.

- Com afronta el mandat polític que té per davant?
L’afronto com afronto els meus diferents aspectes vitals: amb entusiasme, perseverança i treball. Veig la possibilitat que m’ha brindat la ciutadania de ser regidora de la meva ciutat, com una oportunitat per aprendre i per aportar el millor de mi mateixa en benefici del bé comú. Si d’una cosa n’estic segura és que donaré el màxim en tot allò en què participi i sempre sent conscient de les  repercussions que tot allò que fem té pels altres. La funció de servei i de temporalitat en el càrrec els tindré presents  durant tot el mandat.

- Quin és el seu compromís amb la ciutadania?
El meu compromís amb la ciutadania és el de servei, treball, humilitat i honestedat. Són uns valors que jo també demano als meus representants i considero que també he d’oferir a la ciutadania a qui tinc l’honor de representar a Reus. Aplicant aquests principis a la política i al treball diari a l’Ajuntament hi ha un percentatge molt elevat de garantia que allò que es faci, es faci bé i en benefici de la comunitat i aquest és l’objectiu amb el qual treballo i amb el qual em comprometo amb els meus conciutadans.

- Com es viu la política des de l’oposició?
Des d’un inici,  el nostre grup va manifestar que exerciria una oposició constructiva, és a dir, combinant la fiscalització que ha de realitzar l’oposició, amb la proposta proactiva sobre aquells àmbits que tenim inclosos en el nostre programa electoral i que considerem que es poden dur a la pràctica perquè la resta de grups també hi podria estar d’acord. Ara bé, teníem l’esperança que  amb un govern en minoria i una oposició nombrosa i diversa com hi ha actualment, el debat, la negociació i la voluntat d’entesa serien habituals però malauradament no és així, ni per part del govern, ni per part dels grups majoritaris de l’oposició. Per això, des de la nostra opció d’oposició vivim la política d’aquest mandat amb cert desconcert i amb la voluntat de contribuir en què uns i altres ens sobreposem als legítims interessos de partit i treballem colze a colze en aspectes clau per tirar endavant Reus i el benestar de tots els reusencs, que és el realment important.

- Quin és el seu objectiu políticament parlant?
L’objectiu és aplicar en la major part possible el nostre programa electoral. Un programa que considerem que pot ser compartit en molts aspectes per la majoria de grups amb representació al consistori i que cerca bàsicament que Reus sigui referent en  qualitat de vida entesa globalment, en el sentit que tothom tingui ¡ totes les necessitats cobertes i al seu abast totes les eines per desenvolupar-se individualment i col·lectivament. Qualitat de vida que inclou la salut en totes les polítiques, una formació suficient i adequada per trobar un lloc de treball ben remunerat  i que contribueixi a l’esforç col·lectiu de reeixir econòmicament, facilitats a l’hora d’emprendre iniciatives que permetin generar més ocupació, accés a la cultura i  a tots els serveis públics en condicions d’igualtat, un entorn sostenible, la diversitat com a valor, la promoció de l’esport , l’activitat física i els hàbits alimentaris saludables, carrers i places pensats per gaudir-les i que no siguin espais de prohibició. En definitiva, una ciutat que permeti el desenvolupament integral de tots els reusencs i reusenques.

- Com valora el mandat de Carles Pellicer?
Pel que portem de mandat no el puc valorar positivament. No ha sabut o no ha volgut convertir la debilitat que representa tenir un govern en minoria de tan sols 7 regidors, amb l’oportunitat d’arribar a acords o pactes amb la resta de grups que som a l’oposició. Suposo que la manca de pràctica en el mandat anterior li està passant factura i ara que necessita aquesta habilitat per tirar endavant qüestions importants per la ciutat, li fa falta haver-la exercit en anys anteriors. Per si fos poc, no ha dubtat en empitjorar aquesta debilitat presentant-se com a candidat al Senat, amb la qual cosa, a més, incompleix la seva promesa electoral de centrar-se en Reus i absentar-se de la ciutat per anar a Madrid , almenys dos dies al mes.

D’altra banda, observem manca de planificació de l’acció política que s’ha de dur a terme durant el mandat , una manca de rumb, de definició d’objectius, d’atribució de recursos a cada un d’ells i també manca d’influència política en les institucions on realment es prenen les decisions que ens afecten i que no passen precisament pel Senat.

- Tens algun missatge per l’electorat de cara a les eleccions del 20D?
Aquestes eleccions a les cambres espanyoles són més importants que mai pels interessos de la ciutadania catalana. De fet, crec que són les últimes i, per tant, les definitives. L’objecte fonamental d’aquestes eleccions és anar a defensar el vot i la dignitat de tots els ciutadans de Catalunya. Tenim 1.966.508 raons per a anar a Madrid.  Per tant, el 20D és una data fonamental de la qual ha de sortir un missatge clar i nítid des de Catalunya: Anem a construir la República catalana i a culminar el procés d’independència.

publicitat
publicitat

El temps (Interior)

Reus Spain Pluja forta, 6 °C
Current Conditions
Dia: 6:58 m   |   Nit: 8:49 t
94%     29.0 km/h     33.559 bar
Predicció
DIJ Mín.: 6 °C Màx.: 11 °C
DIV Mín.: 5 °C Màx.: 16 °C
DIS Mín.: 7 °C Màx.: 15 °C
DIU Mín.: 11 °C Màx.: 16 °C
DIL Mín.: 9 °C Màx.: 18 °C
DIM Mín.: 9 °C Màx.: 20 °C
DIC Mín.: 10 °C Màx.: 19 °C
DIJ Mín.: 11 °C Màx.: 20 °C
DIV Mín.: 12 °C Màx.: 21 °C
DIS Mín.: 12 °C Màx.: 25 °C
publicitat