Francesc Vallès, portaveu del PSC a Reus: "El nostre objectiu és treure a la ciutat de Reus de la resignació en què es troba"

Entrevistes
Tipografia

 

Quina valoració fa dels primers mesos després de les eleccions del passat mes de maig?
El balanç d’aquests primers mesos és el més pobre de la història de la democràcia a Reus. Tenim un govern sol i dèbil, sense projecte i amb moltes dificultats per governar i per tirar endavant els grans temes de ciutat. La impossibilitat d’aprovar les ordenances fiscals és un clar reflex de la debilitat d’aquest govern, a qui la ciutat se li està escapant de les mans. Mai s’havia donat un cas com aquest abans. No han estat capaços d’aconseguir les aliances i les complicitats necessàries, posant en risc l’estabilitat de la ciutat. 

I de l’estat actual de la ciutat?
Avui Reus no té un projecte de ciutat àmpliament compartit i aquesta manca d’acord i de planificació ens aboca a un estat d’improvisació permanent que pot frustrar molts dels reptes i oportunitats que tenim el futur immediat. De fet, la ciutat ja pateix les conseqüències del desgovern i la improvisació del mandat anterior, que està arribant a uns nivells temeraris. Estem en una situació de paràlisi, amb efectes molt negatius pel futur immediat de la ciutat. En cinc anys, Reus ha perdut pes en tots els àmbits: economia, cultura, sanitat, infraestructures... i la desorientació i deixadesa del govern, en precari, fa molt difícil redreçar aquesta situació. El balanç del que porten de legislatura es redueix a inaugurar dos projectes heretats del mandat socialista: el centre comercial la Fira i la biblioteca Pere Anguera.

Què creu que li manca, ara mateix, a Reus?
Un govern fort, sòlid, que pugui prendre decisions per fer avançar la ciutat. I un govern amb lideratge i capacitat per afrontar els reptes socials i econòmics que tenim per endavant. Ens cal més ambició de ciutat, visió estratègica i complicitat amb els reusencs.

Com qualificaria els resultats obtinguts el passat 27 de setembre?
Cronifiquen la situació d’inestabilitat del país. Més de la meitat de catalans volen una solució alternativa al procés. 

Després del 27-S, què cal fer? Quin és el pas següent?
Treballar per la reforma federal de la Constitució, que és l’únic camí viable per revertir la situació que pateix Catalunya.

Creu que amb l’independentisme s’ha produït una fractura social? En cas afirmatiu, quina creu que és la solució per “curar” aquesta fractura?
És evident. Tenim un país dividit entre els partidaris i els detractors d’un procés que s’ha dut a terme sense el consens necessari. La solució passa pel diàleg i la negociació per trobar solucions pactades i dins del marc de la legalitat.

Què és el que desitja per a Reus?
Sóc reusenc, m’estimo la ciutat i, per tant, la meva prioritat i la de tot el grup municipal socialista és rellançar-la i treure-la de la resignació en què es troba. Reus ha de recuperar urgentment el seu orgull, la seva autoestima, la seva capacitat de lideratge i ha de tornar a ser referent de la modernitat, de l’avantguarda, del futur i de la cohesió social.

Com afronta el mandat polític que té per davant?
Des de l’oposició, treballem per millorar Reus i la qualitat de vida dels ciutadans i volem fer-ho amb els reusencs. I, des d’aquesta perspectiva, anirem presentant propostes al ple, posant-les a disposició de la ciutat i de tots els grups municipals.

Quin és el seu compromís amb la ciutadania?
Vam optar a l’alcaldia amb l’objectiu principal de millorar el dia a dia dels reusencs. Aquest era i continua sent el nostre objectiu i, per això, cal aconseguir acords  en qüestions clau com la reactivació econòmica, el futur de l’Hospital i dels seus treballadors, l’educació, l’habitatge, la no privatització de les empreses municipals i les polítiques socials.

Com es viu la política des de l’oposició?
L’oposició té la doble funció de fiscalitzar l’acció de govern i denunciar tot allò que considera que pot ser perjudicial per als ciutadans i el deure de fer propostes constructives, aportant alternatives a tot allò que denunciem, viables, responsables i rigoroses. I això és el que estem fent, treballant dia a dia per aconseguir el consens en els grans temes de ciutat, sent fidels als nostres principis i defugint del tacticisme polític.

Quin és el seu objectiu políticament parlant?
Des d’una veritable vocació de servei públic, treballar per millorar Reus, per millorar el present i el futur dels ciutadans, construint una veritable alternativa de govern.

Com valora el mandat de Carles Pellicer?
Haurem d’esperar a final de mandat per poder fer una valoració, però pel que estem veient, tot indica que serà un mandat amb un programa totalment continuista, que no servirà per revertir la situació de degradació en què es troba la ciutat. Estem pitjor ara que a finals del mandat passat, amb un govern dèbil i amb poca capacitat de gestió. En aquest sentit, ens preocupa veure com amb aquesta situació de debilitat actual, amb només set regidors i una diputada al Parlament, a l’alcalde li pugui passar pel cap ser senador i passar dues setmanes al mes fora de Reus.

Té algun missatge per l’electorat de cara a les eleccions del 20D?
Que facin un bon repàs del balanç del govern del Sr. Rajoy i que actuïn en conseqüència. En termes socials, econòmics, laborals, de drets i llibertats i de relacions Catalunya-Espanya.

publicitat
publicitat

El temps (Interior)

Reus Spain Pluja forta, 6 °C
Current Conditions
Dia: 6:58 m   |   Nit: 8:49 t
94%     29.0 km/h     33.559 bar
Predicció
DIJ Mín.: 6 °C Màx.: 11 °C
DIV Mín.: 5 °C Màx.: 16 °C
DIS Mín.: 7 °C Màx.: 15 °C
DIU Mín.: 11 °C Màx.: 16 °C
DIL Mín.: 9 °C Màx.: 18 °C
DIM Mín.: 9 °C Màx.: 20 °C
DIC Mín.: 10 °C Màx.: 19 °C
DIJ Mín.: 11 °C Màx.: 20 °C
DIV Mín.: 12 °C Màx.: 21 °C
DIS Mín.: 12 °C Màx.: 25 °C
publicitat