Juan Carlos Sánchez, cap de llista de C’s a Reus: “Qui negui la fractura social, produïda per l’independentisme, menteix”

Entrevistes
Tipografia

 

Quina valoració fa dels primers mesos després de les eleccions del passat mes de maig?
Pel que fa a l’equip de govern, crec que li falta capacitat i actitud per arribar a consensos i acords amb altres Grups Municipals. Sembla com si CiU encara es pensés que té un govern en majoria. No s’han adonat que han de negociar i pactar amb altres formacions. Amb aquesta actitud no arribarà enlloc i en cap cas beneficiarà la ciutat. També els fa falta ser més transparents. El govern ha de facilitar a l’oposició la informació que sol·licitem per poder dur a terme la nostra tasca. Pel que fa a l’oposició, crec que tots els grups hem d’actuar amb menys tacticisme polític i hem de centrar-nos més en els problemes reals dels ciutadans de Reus.

I de l’estat actual de la ciutat?
El que més em preocupa és que Reus no ha sortit de la crisi. Ni molt menys. L’Ajuntament ja pot arreglar carrers o obrir biblioteques, però el que els veïns volen és poder treballar. Volen empreses que vinguin a Reus i s’hi instal·lin, volen que les empreses ja existents no marxin de la nostra ciutat. Cal crear ocupació, aquesta és la millor política social. Si aconseguim reduir l’índex d’atur, millorarem la qualitat de vida dels ciutadans.

Què creu que li manca, ara mateix, a Reus?
Com acabo de dir, i per damunt de tot, llocs de treball. També li falta aquell esperit de ciutat oberta, diversa i cosmopolita. Li manca l’ànima gran de Prim, de Gaudí, de Fortuny, aquella ànima de territori humil que es projecta a Catalunya, a Espanya i a la resta del món.

Com qualificaria els resultats obtinguts el passat 27 de setembre?
Les eleccions autonòmiques les van guanyar en escons les formacions independentistes, però no en vots. Precisament per això crec que és urgent i necessari reformar l’actual Llei electoral, a totes llums injusta. També és injust que el nou Parlament de Catalunya s’hagi configurat amb l’objectiu principal de la ruptura amb Espanya. D’altra banda, crec que el veritable guanyador dels comicis va ser Ciutadans, ja que presentant-se amb un programa electoral amb més de 800 propostes per governar la Generalitat va ser el partit que va obtenir més vots. Altres formacions molt votades no tenien programa, sinó només el monotema de la independència.

En clau local, parlant de Reus, les eleccions van evidenciar un canvi espectacular en la correlació de forces. Ciutadans va passar de 5.500 vots en les municipals a 12.600 vots el 27-S. Valorem els resultats molt positivament, ja que la gent ens percep com un partit net, sense corrupteles, i com un garant de la legalitat vigent i d’alguns drets que contínuament l’Administració catalana està conculcant. Si hi afegim la nostra voluntat d’arribar a acords (amb certes línies vermelles) per la governabilitat de la ciutat, és comprensible que l’opció Ciutadans continuï pel camí de l’èxit.

Després del 27-S, què cal fer? Quin és el pas següent?
Nosaltres, des de Ciutadans, exercirem la nostra tasca com a oposició el millor possible, fiscalitzant i vigilant de ben a prop el nou Govern, i vetllant perquè es compleixi escrupolosament la legalitat vigent.

Creu que amb l’independentisme s’ha produït una fractura social? En cas afirmatiu, quina creu que és la solució per “curar” aquesta fractura?
Qui negui la fractura social, menteix. Això només es cura si sorgeix un projecte comú il·lusionant, en el qual tota la ciutadania s’hi senti inclosa. Des de Ciutadans, les nostres polítiques sempre han estat d’inclusió, i no d’exclusió.

Què és el que desitja per a Reus?
És la meva ciutat, i evidentment li desitjo tot el millor: que l’atur baixi als índexs més baixos possibles; que totes les famílies de Reus disposin dels recursos necessaris per poder viure amb dignitat i la màxima comoditat, sense necessitar d’ajudes socials; que el comerç torni a la seva època daurada; que el nostre aeroport es converteixi en un aeroport de referència i en una important via d’entrada per al turisme; que la sanitat pública deixi de ser un negoci encobert, que posi en valor els seus professionals i que doni els millors serveis als usuaris. Vull una ciutat oberta al món, que rebi amb els braços oberts als visitants, cosmopolita i capdavantera.

Com afronta el mandat polític que té per davant?
Amb molta il·lusió i moltes ganes de treballar per la ciutat, encara que de vegades la falta de col·laboració del govern local vers els grups de l’oposició com Ciutadans faci difícil la feina. Crec que aquesta ha de ser la legislatura de l’atenció a les persones i de la reactivació econòmica, i des del nostre grup municipal treballem dur perquè s’implementin actuacions en aquests àmbits. També volem que l’Ajuntament i l’entramat d’empreses municipals siguin el més transparents possibles i volem lluitar amb força contra la corrupció.

Quin és el seu compromís amb la ciutadania?
Com sempre he dit, el meu compromís és ser la veu dels veïns a l’Ajuntament, i lluitar perquè les seves reivindicacions siguin escoltades. Treballar per millorar la qualitat de vida de tots els ciutadans de Reus. I que sàpiguen que, vinguin d’on vinguin i parlin el que parlin, tots són reusencs de primera i ningú s’ha de sentir exclòs.

Com es viu la política des de l’oposició?
Amb molta responsabilitat. Mai haguéssim pogut imaginar l’elevada càrrega de treball que pot recaure sobre un grup de l’oposició. Estem satisfets, però, perquè la situació del nostre Ajuntament (amb un govern en minoria de CiU) permet que puguem aportar estabilitat, il·lusió i propostes renovadores.

Quin és el seu objectiu políticament parlant?
Apart d’aconseguir una regeneració política, també aspirem a que l’Ajuntament sigui d’una vegada la casa de tots, amb un bilingüisme administratiu efectiu i real que arribi a tots els àmbits, especialment a les entitats, les associacions i els mitjans de comunicació subvencionats pel consistori.

Com valora el mandat de Carles Pellicer?
L’alcalde Pellicer ha demostrat que no és un bon gestor. És un alcalde molt de cara a la galeria, sembla que només li interessi sortir a les fotos. Si s’han aconseguit quadrar els comptes de l’Ajuntament ha estat gràcies als tècnics municipals i al compliment de l’establert a la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local, no gràcies a l’alcalde. També ha de començar a ser l’alcalde de tots, i no només d’uns pocs. De totes maneres, la valoració l’haurà de fer la ciutadania d’aquí a 4 anys.

 

publicitat
publicitat

El temps (Interior)

Reus Spain Ennuvolat, 20 °C
Current Conditions
Dia: 6:26 m   |   Nit: 9:20 t
72%     11.3 km/h     33.728 bar
Predicció
DIL Mín.: 16 °C Màx.: 27 °C
DIM Mín.: 17 °C Màx.: 24 °C
DIC Mín.: 17 °C Màx.: 24 °C
DIJ Mín.: 16 °C Màx.: 25 °C
DIV Mín.: 16 °C Màx.: 25 °C
DIS Mín.: 17 °C Màx.: 26 °C
DIU Mín.: 18 °C Màx.: 24 °C
DIL Mín.: 16 °C Màx.: 27 °C
DIM Mín.: 16 °C Màx.: 27 °C
DIC Mín.: 19 °C Màx.: 28 °C
publicitat