David Vidal, cap de llista de la CUP a Reus: "Volem la transformació i democratització de l'Ajuntament i crear un model de ciutat transparent"

Entrevistes
Tipografia

 

Quina valoració fa dels primers mesos després de les eleccions del passat mes de maig?
Creiem que la situació del govern municipal ha empitjorat greument des del maig. En el mandat anterior estàvem acostumats a una política de pedaços sense cap mena de planificació, ni model de ciutat, ni estràtegia, ni cap tipus de full de ruta. Després de les eleccions i amb la conformació d'un govern en clara minoria, crèiem que l'actitud del govern canviaria. Creiem que es veurien obligats a treballar amb una major participació amb la resta de forces polítiques, que establirien unes polítiques prioritàries..., però tot al contrari. El govern -en aquest cas CiU- continua tancat en sí mateix, sense cap mena de programa de govern i amb un govern paral·litzat que no és capaç d'afrontar els reptes que té la ciutat. 

I de l’estat actual de la ciutat? 
L'estat actual de la ciutat és d'emergència social i de necessitat urgent d'una transformació radical de les seves institucions, després que destapéssim el Cas INNOVA. I, aquest estat d'emergència, sumada a la paral·lització del govern, fan un còctel explosiu que ens genera molta alarma. En un moment en el que el govern hauria de ser proactiu i plantejar propostes valentes per fer front a la creixent pobresa i exclusió social, ens trobem en que mentre els problemes cada cop són majors i la situació més insostenible, l'actuació institucional és nul·la.

Què creu que li manca, ara mateix, a Reus?
Portem des de l'inici de l'anterior mandat insistint que el que cal és un canvi de rumb total en la forma de fer política i entendre les institucions a la nostra ciutat. Cal planificar i projectar un canvi de model de l'Ajuntament i consensuar un model de projecte de ciutat que parteixi de les necessitats socials urgents que cada cop són més creixents, però que marqui objectius a mitjà i llarg termini que plantegin una alternativa a un model de desenvolupament, convivència i creixement que s'ha mostrat totalment fracassat.

Com qualificaria els resultats obtinguts el passat 27 de setembre?
Per la CUP els resultats del 27 de Setembre demostren que l'status quo ha fracassat totalment. En les eleccions amb un volum de participació tant elevat, les forces polítiques partidàries de continuar amb el model constitucional del 78 són una minoria absoluta. Potser les forces a favor de la independència hem guanyat clarament amb escons, però no amb vots. Però, el que és clar és que la CUP treballarà en un procés constituent que plantegi un pla de xoc per fer front a la situació d'emergència social d'aquest tros de país i un procés de ruputura amb un Estat immobilista i demofòbic. Durant aquest camí, esperem aconseguir suports d'aquelles forces que encara creuen que l'Estat espanyol és reformable i amb qui coincidim amb moltes altres polítiques de caràcter social, i especialment, democràtic.

Després del 27-S, què cal fer? Quin és el pas següent?
Doncs, toca construir la nova República. Però, per fer qualsevol pas endavant, la única estratègia viable és la desobediència. Perquè, actualment, l'Estat espanyol, ni ens permet avançar en les nostres llibertats nacionals, però tampoc ens permet garantir els drets socials de les classes populars. Per aquest motiu, cal exercir la sobirania que recau en el Parlament, i sobretot als carrers i places, per complir amb el mandat popular. Per això, aquest camí també necessita del suport de tots els ajuntaments. I, això no vol dir acompanyar al senyo Artur Mas al TSJC, sinó vol dir que als ajuntaments -i al de Reus també- comencem a treballar en aquesta línia. Amb ERC sembla que hi podem comptar, però amb CiU encara no s'ha decidit. Suposem que un cop més, haurem d'esperar que des de Barcelona donin l'ordre per avançar en el procés.

Creu que amb l’independentisme s’ha produït una fractura social? En cas afirmatiu, quina creu que és la solució per “curar” aquesta fractura?
En cap cas podem parlar de fractura social. En tot cas, podem plantejar un conflicte polític, i que nosaltres sempre hem plantejat amb un caràcter purament democràtic. I, aquest conflicte no l'ha generat precisament l'independentisme, sinó que l'ha generat -i des de fa dècades- l'Estat espanyol, el qual no reconeix els drets més elementals als pobles i a les seves classes populars. La única solució per resoldre aquest conflicte està en les urnes. Això és el que portem anys defensant, mentre que l'Estat espanyol porta segles utilitzant d'altres mecanismes per mantenir la seva dominació sobre el nostre poble.

Què és el que desitja per a Reus?
La CUP només desitgem una qüestió, per la qual treballem des de fa anys per fer-la possible, ja que si esperem a que arribi sola no ho aconseguirem mai. I, aquesta qüestió és la transformació i democratització del nostre Ajuntament per tal de crear un nou model de ciutat basat en la transparència i la participació de la ciutadania. A partir d'aquí, tot és possible. Des de la mort de Franco fins ara, només han decidit uns quants, i la CUP hem demostrat a què ens ha portat aquest model. Si volem canviar el model d'Ajuntament i de ciutat, no és suficient en canviar quatre càrrecs i canviar el nom del monstre, sinó que cal una transformació real de model. I, aquest, passa exclusivament per la transparència i la participació.

Com afronta el mandat polític que té per davant?
La ciutadania ens va donar una gran responsabilitat, la qual s'amplia ara després de les eleccions del 27S. Som segona força a l'Ajuntament, i depèn com succeeixin els esdeveniments en podríem ser la primera. Després de parlar amb partits, organitzacions, entitats i ciutadania vam veure que no era possible assumir el govern de la ciutat, ja que no teníem la correlació de forces suficient per construir el canvi a la ciutat. Per això, vam decidir d'assumir el lideratge de l'oposició, però enfocant-la d'una forma propositiva i constructiva "el govern del canvi" per tal d'assumir la responsabilitat d'iniciar un nou projecte de ciutat, tant aviat com la ciutadania ens ho requereixi. Això implica un important repte i una feina que va molt més enllà del que fem els sis regidors a l'Ajuntament, ja que passa també per consolidar i fer créixer la nostra assemblea, aprofundir la tasca que duem a terme al carrer, enfortir els moviments populars...  per tant no és un repte que només depengui de la CUP, sinó que depèn de tots i totes aquelles que creiem que l'alternativa és necessària.

Quin és el seu compromís amb la ciutadania?
El nostre compromís és el de sempre. El mateix que teníem quan militàvem al sindicat d'estudiants, o a l'organització juvenil, o treballàvem a la CUP per construir una candidatura que pogués obtenir representació a l'Ajuntament... és un compromís militant per a la transformació de la ciutat, per l'alliberament nacional i per la justícia social... i això no és una utopia, però sí que és un objectiu que és per a tota la vida.

Com es viu la política des de l’oposició?
Doncs, amb molta impotència. Perquè veus els problemes que patim molts i moltes ciutadanes i no tens gaires instruments per poder-hi intervenir. Els ajuntaments són la institució més propera a la ciutadania, però alhora l'últim esglaó de l'Estat. I, això fa que la seva estructura sigui totalment vertical i jerarquitzada i, que per tant, qui tingui el govern pugui tenir el dret de fer i desfer com cregui oportú. Tanmateix, el projecte de la CUP no sols es redueix als despatxos i, per tant, cada cop anem avançant més i creant espais de referencialitat per la construcció d'un contrapoder popular que afronti els problemes que les institucions no resolt, o que fins i tot genera.

Quin és el seu objectiu políticament parlant?
El nostre objectiu ja l'hem comentat en respostes anteriors. I, òbviament, per tirar-lo endavant hem de tenir prou força per ocupar el govern de la ciutat. Però, alhora, el nostre objectiu és tant ambiciós que amb això no en en tenim prou, sinó que també necessitem tenir dins i fora de la institució una correlació de forces que permeti obrir les portes de l'Ajuntament perquè la ciutadania hi pugui entrar.

Com valora el mandat de Carles Pellicer?
Durant el mandat anterior sempre hem dit que el govern de Pellicer era un govern sense rumb i que només es dedicava a fer d'apagafocs dels problemes que anaven sorgint. Després de les eleccions municipals, de veure com estan gestionant la minoria del govern, com estan gestionant l'acusació de l'Ajuntament en els procediments judicials,... ens mantenim en el mateix. Però, això és greu, ja que davant d'aquesta inactivitat i manca de programa, la situació cada cop és més greu. Cal un canvi, i de moment, no l'estem percebent. De fet, fa quatre anys i una mica més de 100 dies esperant aquest canvi. Potser al final no hi haurà més remei que el tirem endavant uns altres.

publicitat
publicitat

El temps (Interior)

Reus Spain Pluja forta, 6 °C
Current Conditions
Dia: 6:58 m   |   Nit: 8:49 t
94%     29.0 km/h     33.559 bar
Predicció
DIJ Mín.: 6 °C Màx.: 11 °C
DIV Mín.: 5 °C Màx.: 16 °C
DIS Mín.: 7 °C Màx.: 15 °C
DIU Mín.: 11 °C Màx.: 16 °C
DIL Mín.: 9 °C Màx.: 18 °C
DIM Mín.: 9 °C Màx.: 20 °C
DIC Mín.: 10 °C Màx.: 19 °C
DIJ Mín.: 11 °C Màx.: 20 °C
DIV Mín.: 12 °C Màx.: 21 °C
DIS Mín.: 12 °C Màx.: 25 °C
publicitat