Mercè Bessó: “L’oportunitat de fer el cartell de les Festes de Misericòrdia ha estat el resultat de la feina ben feta”

Entrevistes
Tipografia

 

Mercè Bessó és escultora, però per una lesió al peu va tornar al món de la pintura. De fet, gràcies a una exposició al Centre de Lectura de Reus, va rebre l’oportunitat de crear el cartell de les festes. El resultat ha estat la Rosa de Reus, amb cinc elements representatius del seguici popular a cadascun dels pètals, i la verge de Misericòrdia a l’estigma de la flor. Com explica l’artista, el cartell, pintat amb aquarel·la i amb el fons de tempera, està bastant equilibrat, per aquest motiu es va haver de buscar la manera de crear un major impacte a l’espectador, en aquest cas mostrant, només, una part del dibuix.

Fes-nos una mica de presentació sobre qui és la Mercè Bessó
Sóc reusenca i sempre m’ha agradat dibuixar. Recordo que la meva padrina em va regalar un capça de pintura a l’oli, va ser quan vaig començar a pintar de forma autodidàctica fins que vaig decidir estudiar Belles Arts. Estudiant va ser on vaig conèixer el món de l’escultura, de fet em va captivar molt. Des de llavors, he estat 22 anys dedicantme a l’escultura.

Però darrerament t’has dedicat al món de la pintura...
Farà dos anys, per una lesió al peu que m’obligava a fer repòs, vaig decidir tornar al món de la pintura. Agafava fotos que jo mateixa havia fet i els pintava. A partir d’aquí em vaig engrescar i va ser quan vaig tenir l’oportunitat de fer una exposició al Centre de Lectura de Reus. Així va arribar ‘Mar i Cel’, una mostra dels meus quadres on el mar i el cel eren el tema principal de la col·lecció exposada.

En quin moment arriba el cartell de les Festes de la Misericòrdia?
Va ser arran d’aquesta exposició que algú de l’Ajuntament em va trucar. Em van dir que havien vist l’exposició i que els hi havia agradat molt. Va ser llavors quan va arribar la proposta de fer el cartell per les festes de la Misericòrdia.

Com vas encaixar aquesta proposta?
Em va fer molta il·lusió. No m’ho esperava gens. Sóc de Reus i el fet que em proposessin aquest encàrrec va ser quelcom especial. He de dir que no coneixia quin era el procés per decidir qui fa el cartell de les festes, mai m’hi havia plantejat.

Què va passar després?
Vaig anar a fer una reunió on vaig poder veure tots els cartells que s’han fet fins ara. Hi havia tantes idees, i totes molt bones… Va ser quan vaig pensar que seria un repte difícil. Algunes de les idees que tenia ja estaven fetes. Va ser quan vaig arribar a casa que em vaig posar a pensar.

Tinc un nebot de dos anys i ell em va fer pensar en el que m’agradava de les festes quan era petita. De seguida em van venir a la ment els elements del seguici. A banda, i com un dels elements significatius vaig pensar en la Rosa. Aquesta està relacionada amb la Verge de Misericòrdia.

Un cop vas tenir clara la idea, com vas decidir els elements que ocuparien els 5 pètals de la rosa?
En un primer moment vaig pensar en posar els Gegants, els Nans i la Mulassa, ja que són els que elements que recordo de petita. També vaig pensar en els Castells i els Diables. Però veient el meu nebot, em vaig adonar que als més petits els hi agrada molt l’Àliga, de manera que vaig decidir treure els Castells, ja que podem gaudir d’ellsen moltes altres ocasions.

En el disseny final veiem només una part de la rosa, però al principi era completa…
Quan la vaig presentar a l’Ajuntament la rosa estava completa. Va posteriorment, amb els dissenyadors del catàleg i de tota la imatge de les festes, que vam estar pensant en com crear un major impacte al públic, ja que aquest sortiria en un moment en què tota la ciutat estaria plena de cartells, ja que les festes coincideixen amb les eleccions i està tot ple de propaganda electoral. La rosa que vaig plantejar és molt equilibrada i simètrica. Dona la sensació de pau. Es tractava de buscar dinamisme i impacte, fet que s’ha aconseguit agafant un

Però també el podem veure sencer, oi?
Si agafeu el programa de les festes, veureu que els elements del cartell estan dispersos per les diferents pàgines. Els cinc elements representats es poden veure per separat per dintre del llibret. A banda, a l’inici d’aquest es pot veure la rosa completa.

En total, quant de temps has necessitat per fer el cartell?
L’esbós en una tarda. Però la idea em va costar més. En total, i aproximadament, tot el procés va durar un mes. He de dir que Daniel Martínez. aquest primer esbós, fet a llapis, vaig estar a punt de llençar-lo. 

Vas sentir pressió a l’hora de fer el cartell?
No. Ni ho vaig pensar. Em feia molta gràcia la idea de fer el cartell. Durant l’elaboració hi vaig posar tota la meva il·lusió i ganes.

La gent ha estat molt crítica? 
Com ja se sap, hi ha gent per a tot. En el meu cas la critica no em sap greu. No obstant, he de dir que lam rebuda ha estat molt bona. Fins i tot gent amb qui no tenia contacte m’hanescrit per felicitar-me. Personalment, estic molt contenta, no m’esperava aquest ressò.

Que representa fer el cartell de les festes per un artista?
Sobretot satisfacció. A banda del nom que pot suposar haver fet el cartell.

Quins projectes tens de futur?
Esperem que sorgeixin noves propostes i possibilitats. El món de l’art és molt incert, mai se sap les portes que es poden obrir. A veure si a partir d’aquí em surt algun encàrrec.

Quin missatge vols transmetre per aquestes festes?
Les festes són motiu d’alegria, i ho he intentat reflectir en el cartell. M’agradaria que la gent vingui a Reus i pugui gaudir-ne, sobretot amb alegria.

publicitat
publicitat

El temps (Interior)

Reus Spain Ennuvolat, 20 °C
Current Conditions
Dia: 6:26 m   |   Nit: 9:20 t
72%     11.3 km/h     33.728 bar
Predicció
DIL Mín.: 16 °C Màx.: 27 °C
DIM Mín.: 17 °C Màx.: 24 °C
DIC Mín.: 17 °C Màx.: 24 °C
DIJ Mín.: 16 °C Màx.: 25 °C
DIV Mín.: 16 °C Màx.: 25 °C
DIS Mín.: 17 °C Màx.: 26 °C
DIU Mín.: 18 °C Màx.: 24 °C
DIL Mín.: 16 °C Màx.: 27 °C
DIM Mín.: 16 °C Màx.: 27 °C
DIC Mín.: 19 °C Màx.: 28 °C
publicitat