Francesc Rivero: “L’Àliga de Reus podria ser mare en els pròxims anys”

Entrevistes
Tipografia

 

Francesc Rivero Bonillo és cap de colla i portador de l’Àliga de Reus des de fa 18 anys. Se sent molt orgullós d’aquest element del bestiari recuperat l’any 1996  gràcies al Col·lectiu Reusenc d’Activitats Culturals (CRAC), juntament amb Carrutxa. A banda, enguany se celebrarà, per primer cop, ‘La Nit de Fer l’Índiu’, un acte nocturn en la que els elements del seguici popular ocuparan els carrers de Reus. Com a novetat, ha avançat a aquest diari que s’està estudiant la possibilitat que l’Àliga, que enguany celebra el seu 19 aniversari, sigui mare, incorporant així l’àliga petita com a element del seguici.

 

Enguany l’Àliga ha estat l’element del seguici popular escollit per l’Hola Sant Pere. Què representa això?
L’any passat va ser la Mulassa i enguany  ha tocat a l’Àliga. Evidentment, és un orgull. He de dir que hi vam col·laborar molt a gust. A més a més, l’Àliga va estar present en tot moment mentre els nens i nenes feien el mosaic a la plaça Mercadal.

De tots els actes programats per Sant Pere, quin és el més important per a l’Àliga?
Enguany, juntament amb la Colla Gegantera, estrenarem ‘La Nit de fer l’Índiu’, el dia 26 de juny. En aquest nou acte, sortiran els gegants Indios,  l’Àliga i un element convidat que, en aquesta primera edició, és la Mulassa, la qual celebra 290 anys. Cal dir que amb aquest nou acte, també vam fer un concurs musical per tenir una peça pròpia mentre duri l’acte. 

Hi haurà alguna sorpresa més?
Com a novetat és només ‘La Nit de fer l’Índiu’. No obstant, nosaltres destaquem tant el Ball Curt, que dóna inici a les festes, com el Ball Llarg que fem a la plaça Mercadal, i el Ball Curt que es fa davant de la imatge de Sant Pere.

Com viu les festes un portador?
És quelcom molt bonic. Nosaltres tenim una visió des de dintre de la festa. Estem contínuament ballant, ho gaudim moltíssim.

Què cal per ser portador?
En primer lloc ser major de 18 anys. I després l’únic que es demana és que aquells que ho vulguin ens adrecin una carta per tenir una cronologia. Enguany, per exemple, tenim tres portadors nous. S’entra per ordre d’inscripció, ja que tot reusenc té dret a ser portador. 

Què representa que l’Àliga sigui un dels elements amb més pes dintre del seguici?
L’Àliga és un element protocol·lari, de ciutat. Pel protocol que marca els elements festius, és l’element que sempre tanca la processó. Pel que tu preguntes… l’Àliga és un element més. Evidentment, és un orgull, però està a la mateixa alçada que la resta d’elements del seguici.  Tots els elements tenen igual responsabilitat. Únicament són els petits detalls, com el del Ball Curt o el Llarg els que ens “diferencien”. L’Àliga és una més.

Quant pesa i quants portadors necessita l’Àliga?
Pesa 70 quilos. I per sortir només necessita un ballador i 12 portadors, que es van alternant.

Hi ha algun ritual especial abans de començar les festes?
L’únic que fem, un parell de mesos abans de les festes, és assajar. Es tracta d’agafar forma i de preparar-nos. A l’agost fem els assajos abans de les festes de Misericòrdia.

Alguna anècdota amb l’Àliga?
Més que anècdota, explicaré un moment molt significatiu. Es tracta del ball dintre del Santuari de Misericòrdia. Quan vam recuperar l’Àliga,  vam descobrir que es ballava dintre del Santuari de Sant Pere i de Misericòrdia.

El moment més emotiu de les festes?
Destacaria els tres balls, els dos curts i el llarg. També hi ha un moment molt bonic: la pujada de final de Sant Pere. Aquesta és més “desmarxada”, menys protocol·lària i senyorial.

Teniu pensat que l’Àliga sigui mare algun dia?
És una proposta que hem d’estudiar. De fet, ja hem plantejat recuperar l’Àliga Petita. Tot i que s’ha d’acabar d’estudiar, l’Àliga de Reus podria ser mare en els pròxims anys.

Per què l’Àliga porta el colom per Sant Pere i flors per les festes de la Misericòrdia?
Quan vam fer el treball de recuperació, vam veure que era així. L’Àliga feina una ofrena floral a Misericòrdia i, per Sant Pere portava un colom viu. Cal dir que aquest colom després se sortejava entre tota la gent. Avui en dia, però, vam decidir canviar el colom viu per un ninot.

Algun protocol especial a seguir en el moment que surt l’Àliga?
L’únic protocol és l’ordre dintre del seguici. En el nostre cas som els últims a banda de posar-nos davant de les autoritats. Amb l’Àliga es tanca el seguici festiu. 

 

Daniel Martínez

 

publicitat
publicitat

El temps (Interior)

Reus Spain Ennuvolat, 20 °C
Current Conditions
Dia: 6:26 m   |   Nit: 9:20 t
72%     11.3 km/h     33.728 bar
Predicció
DIL Mín.: 16 °C Màx.: 27 °C
DIM Mín.: 17 °C Màx.: 24 °C
DIC Mín.: 17 °C Màx.: 24 °C
DIJ Mín.: 16 °C Màx.: 25 °C
DIV Mín.: 16 °C Màx.: 25 °C
DIS Mín.: 17 °C Màx.: 26 °C
DIU Mín.: 18 °C Màx.: 24 °C
DIL Mín.: 16 °C Màx.: 27 °C
DIM Mín.: 16 °C Màx.: 27 °C
DIC Mín.: 19 °C Màx.: 28 °C
publicitat